Winterrisico’s… Nord Stream 2 live?

Winterrisico’s… Nord Stream 2 live?

De markt gaat nu al sinds het begin van het jaar omlaag. Af en toe is een correctie zichtbaar, maar ook die worden daarna weer weggepoetst. Voorlopig winnen de bears het van de bulls. Men zou haast denken dat er geen risico’s zijn. Niets is minder waar. Er zijn altijd risico’s.

 

De redenen waarom de markt op dit moment zo laag staat, zijn al vaak genoemd. Voor het perspectief is het zinvol om deze nogmaals op een rij te zetten.

 

Warme Win18

Win18 was een warme winter. De storages waren laat vol maar zijn nauwelijks nodig geweest voor het opvangen van koude perioden. Storages waren dus al behoorlijk op niveau.

 

LNG stroom naar West-Europa

Door een relatief warme winter in combinatie met een afkoelende economie in Azië, was het gunstiger om LNG naar West-Europa te verschepen in plaats van naar Azië. Een deel van dat gas was al in de aanloop naar 2019 verkocht en toen stonden de prijzen in Europa nog erg hoog. Voor het terugkopen en weer verkopen in Azië waren de spreads tussen Europa en Azië in 2019 te klein.

 

Gasimport uit Rusland en Noorwegen

Deze was de hele Win18, tot aan het onderhoud in september, op een hoog niveau. En dat bij een relatief lage vraag drukte dit zeker de prijs.

 

Risico’s voor de winter

Inmiddels zijn we nu op weg naar oktober, het begin van het gasjaar. Voorlopig zien we nog geen directe veranderingen in de markt tot en met oktober. De markt staat nog flink onder druk, maar zoals eerder gezegd, er zijn altijd risico’s.

 

Nord Stream 2

Eigenlijk was het de bedoeling dat de Nord Stream 2 in Q4 van dit jaar in bedrijf zou komen. Echter heeft de politiek in Europa, onder druk gezet door de VS, de zaak vertraagd. Het hangt nu nog steeds om Denemarken die nog toestemming moet geven voor de aanleg van de leiding. Het gaat hier al om de derde verandering van het oorspronkelijke traject. Of Nord Stream 2 aankomende winter nog in bedrijf komt valt te bezien. Dat betekent dus dat  beschikbare capaciteit van Rusland naar West-Europa 150 mcm (miljoen kubieke meter) per dag minder is dan eerder werd verwacht. Dat wil niet zeggen dat deze capaciteit ook daadwerkelijk gebruikt zou gaan worden. Maar het hangt wel weer samen met het volgende risico.

 

Einde contract tussen Rusland en Oekraïne

Met Nord Stream 2 beschikbaar zou Oekraïne minder sterk staan in de onderhandelingen voor een nieuw contract. Men had daar altijd de mogelijkheid om gas niet of beperkt door te voeren. Met Nord Stream 2 beschikbaar zou Rusland eenvoudigweg voor een andere route kunnen kiezen.

 

Minder productie uit Groningen

Volgens plan zal de productie uit het Groninger gasveld over het komende gasjaar teruggebracht worden volgens schema. Minister Wiebes heeft al eerder laten weten dat een versnelde afbouw mogelijk is.

 

Een lange koude periode

Dit is natuurlijk altijd een risico. Het enige wat nu anders is dan vorige winter is dat de storages nu echt helemaal vol zitten. Dat is de afgelopen jaren niet het geval geweest.

 

Incidenten

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar incidenten doen zich voor. Onverwachte uitval van productie, storingen aan storages. En altijd op een moment dat het niet uitkomt. Dat is natuurlijk ook het moment dat deze het meest nodig zijn. Het loopt dan haast uit op een stresstest.