Warme winterweer duwt gasprijzen omlaag

Dit jaar hebben we een uitzonderlijk warme winter. Volgens de weersverwachtingen komt er op kort termijn ook geen koude periode aan. De temperaturen blijven boven de langjarige gemiddelde temperatuur. Dat is een belangrijk referentiepunt, want de temperatuur bepaalt de verwachting van de vraag, en die is laag geweest.

Volle gasopslagen

Doordat de winter tot dusver heel zacht is, zitten de gasopslagen voller dan normaal op dit moment van het jaar. Er hoeft dus minder gas in de gasopslagen gestopt te worden. Daardoor daalt de vraag en dat leidt tot lagere gasprijzen.

Prijsverschil tussen zomer en winter

Het prijsverschil tussen de zomer en de winter wordt hierdoor ook groter. De zomerperiode loopt van april tot en met september en de winterperiode van oktober tot en met maart. In 2014 was hetzelfde aan de hand. Het verschil tussen de zomer- en winterprijs liep toen op tot 3.10 EUR/MWh. In het algemeen beweegt dit prijsverschil rond de 1.50 EUR/MWh. Dit jaar is het verschil al 3.55 EUR/MWh en ook nog eens een maand eerder dan in 2014. De situatie is dus bijzonder.

Oktober meest bepalende markt

Dat de winterprijzen ook omlaag gaan heeft vooral te maken met de prijs van oktober. Als het niet efficiënt is om in de zomer gas in de opslagen te stoppen dan wordt dat in oktober ingehaald. Bijvoorbeeld als het prijsverschil tussen zomer en winter klein is. Nu is dat zeker niet aan de orde en wordt naar verwachting in oktober niets in de opslagen gestopt omdat ze al vol zijn. De vraag is daar dus ook lager en dat zorgt ook voor een daling van de prijs. En omdat in oktober de winter begint wordt de hele winterprijs lager. Dat gebeurt alleen langzamer dan bij de zomerprijs. Daarbij moet worden opgemerkt dat de algemene trend van de markt omlaag is.

Ontwikkeling zomer-winter spread

De grafiek geeft een beeld van de ontwikkeling van de zomer-winter spread van de afgelopen jaren en die van dit jaar. Het prijsverschil is nu al behoorlijk groot, maar kan zeker nog groter worden.

 

Zie onbalans en prijzen voor uw dagelijkse update van de energieprijzen.

 

Disclaimer marktinformatie