Verdere sancties tegen NS2

De sancties van vorig jaar vanuit de VS hadden direct effect. Een Nederlands-Zwitsers bedrijf, eigenaar van een specialistisch schip van Nord Stream 2 (NS2), trok zich terug. Hierdoor kwam de bouw stil te liggen. Rusland kwam in actie en hielp. Nu volgen er vanuit de VS verdere sancties.

 

Na de eerste ronde sancties bood Rusland onmiddelijk hulp en stuurde twee Russische schepen, welke ook gemaakt zijn voor dit specialistische werk, naar de Oostzee. Een paar aanpassingen en de klus aan NS2 kon worden voortgezet. De verwachting is dat NS2 eind dit jaar of begin volgend jaar in bedrijf kan worden genomen.

 

Dit komt de VS strategisch niet goed uit, want dit staat hun eigen levering in de vorm van LNG aan Europa in de weg.  Tevens spelen hier politieke redenen een rol. Hierdoor trekken zij nu de veiligheidskaart. Dat deden zij al in een reeks van voorstellen met de eerder genoemde sancties. Nu is er een opnieuw een voorstel met nog zwaardere sancties. Deze sancties houden in dat iedereen en elk bedrijf dat op enige manier betrokken is bij de NS2, niet meer met of voor bedrijven in de VS kunnen of mogen werken. De sancties zijn meer omvattend dan voorheen, waarbij het voor de bedrijven onmogelijk gemaakt. De omvattendheid gaat zo ver, dat dit ook geldt voor bijvoorbeeld verzekeraars en software bedrijven die schepen verzekeren of  software leveren voor bijvoorbeeld positionering van schepen.

 

Naast Rusland wilt ook Duitsland dat de NS2 wordt afgebouwd. Zij lieten na vorig jaar reeds weten door te gaan ondanks de tegenwerking van de VS. Dit is te verklaren, want Duitsland is druk bezig met de energietransitie. Zij zetten alles op alles om de productie van elektriciteit met kern, bruin- en steenkoolcentrales uit te faseren en over te laten nemen door duurzame vormen van energie. Dit heeft geleid tot een enorme productiecapaciteit met wind en zon. Echter zonder fossiele brandstoffen gaat de transitie niet. De voorspelbaarheid is laag en de duurzame bronnen zijn niet altijd aanwezig. Ondersteuning is dus nodig. Het meest voor de hand liggend is de productie met gascentrales. Deze vorm is het minst vervuilend en bovendien het meest geschikt voor deze taak. Het is snel inzetbaar en kan snel regelen. De gastoevoer is op dit moment genoeg, maar dat gaat vaak via omwegen. De weg van Nord Stream en Nord Stream 2 zijn de kortste wegen van Yamal (het schiereiland waar het meeste gas wordt gewonnen) naar Duitsland.

 

Dit scheelt geld voor Duitsland, want deze omwegen leiden tot extra kosten. Geld dient te worden betaald wanneer gas door de leidingen loopt van de desbetreffende landen. Het is dan ook niet gek dat ook deze landen liever niet zien dat de NS2 afkomt. Maar ook voor Rusland speelt geld een rol. Rusland is bijzonder blij met het geld dat de levering van meer gas opbrengt en daarbij zijn zij dan ook niet meer afhankelijk van Oekraïne en Polen.