Top 8 beïnvloeders van gasprijzen

De gasprijzen voor aankomende zomer lijken lager uit te pakken dan voorgaande jaren. Welke  factoren zijn hier debet aan? De ervaring leert dat de markt op een gegeven moment weer gaat keren. Welke oorzaken zijn bepalend voor prijsstijgingen? We zetten de belangrijkste beïnvloeders voor u op een rij.

Factoren die de gasprijzen drukken

1. Het weer

De winter was erg zacht en het lijkt erop dat dit een tendens is die zich voortzet. Bij warm weer is de vraag naar gas lager. In de zomer is de invloed van het weer op de vraag naar gas redelijk beperkt, omdat het dan sowieso al warmer is.

2. Import uit Rusland en Noorwegen

De import van gas uit Rusland en Noorwegen wordt in de winter vaak beperkt of onderbroken door storingen, bijvoorbeeld door conflicten of problemen met de infrastructuur. De impact hiervan is in de winter een stuk groter dan in de zomer. Afgelopen winter speelde dit echter nauwelijks en stroomden grote volumes gas richting West-Europa, zonder enige onderbreking.

3. Toevoer van LNG

In Azië is de vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) op dit moment beperkt en dat drukt de prijzen. In Europa liggen de prijzen, ondanks dat het niveau relatief laag is, nog steeds gunstig. Bovendien is de productie van LNG het afgelopen jaar gestegen. Het resultaat is een gestage stroom van LNG richting de terminals in West-Europa.

4. Hoog niveau gasopslagen

Door de zachte winter en het overvloedige aanbod van gas door import en LNG is er weinig gas uit de gasopslagen gehaald. De zomer begint net, maar de opslagen zitten al voor 50% vol. Vorig jaar waren de opslagen aan het begin van de zomer bijna helemaal leeg.

 

Factoren die de gasprijzen laten stijgen

1. Onderhoud knooppunten

Momenteel is er onderhoud aan het knooppunt Veľké Kapušany waar Russisch gas via Oekraïne Europa binnenkomt. Dit onderhoud eindigt weliswaar binnenkort maar er volgt ook onderhoud aan andere knooppunten en leidingen. In augustus en begin september geeft dat de grootste beperkingen.

2. Vraag in Azië neemt toe

Met name in China loopt de vraag naar elektriciteit hard op. Oorzaken zijn de groeiende economie en de toenemende vraag naar elektriciteit in de zomer, voor bijvoorbeeld airconditioning. Voorheen werd de vraag voor een groot deel afgedekt door kolencentrales. Maar ook China is aan het verduurzamen. Deels met zon- en windenergie, maar ook door het omschakelen van kolen- naar gasproductie. Wordt het warmer, dan neemt de vraag naar gas toe en stijgen de gasprijzen in Azië. Het prijsverschil tussen Azië en Europa kan dan groot genoeg worden om LNG richting Azië te laten gaan in plaats van naar Europa.

3. Vermindering import gas uit Noorwegen

Er kan een punt komen dat de import van gas uit Noorwegen vermindert. Als de prijzen te laag worden, houden de Noren hun gas liever vast en verkopen ze het op een gunstiger moment. Ze zijn flexibel genoeg in hun productiemethoden om dit te kunnen uitvoeren. De gaskraan zal niet helemaal dichtgedraaid worden, maar het zal wel merkbaar worden. Zeker in combinatie met de verlaagde gasimport door onderhoud.

4. Een hogere CO2 prijs

Een hogere CO2 prijs maakt de productie van elektriciteit met gas aantrekkelijker dan productie met kolen. Dat leidt op de lange termijn tot een grotere vraag en dus hogere prijzen. Door de opslagmogelijkheden van gas kan dit deze zomer al stevig gaan doorwerken op de prijzen.

 

Disclaimer marktinformatie