TF-signaal op 1 juli 2021 uitgezet voor alle toepassingen

Per 1 juli 2021 hebben de netbeheerders landelijk het TF-signaal (toonfrequent-signaal) uitgezet. Dit signaal maakte dubbeltarief (ook hoog-/laagtarief of piek-/daltarief genoemd) mogelijk. Dit betekent voor onze klanten met een conventionele meter dat deze niet meer omschakelt naar een laagtarief.

Wat is TF signaal?

Met het TF-signaal (toonfrequent-signaal) worden elektrische pulsen over de elektriciteitskabels gestuurd om de TF-ontvangers aan te sturen. Dit is van toepassingen bij de conventionele meters, deze krijgen dan een signaal om te schakelen tussen het lage en hoge tarief. 

Waarom stoppen met het TF signaal?

De techniek waarmee het TF-signaal wordt verstuurd, is kostbaar en verouderd. De slimme meters vormen een veel beter alternatief. Daarnaast kunnen zonneparken en windturbines zorgen voor een verstoring in het signaal, waardoor er niet altijd goed werd geschakeld. Gezien deze duurzame opwek alleen maar toeneemt, zal ook dit risico alleen maar toenemen.  

Wat kunt u doen?

Vanaf 1 juli 2021 is het voor klanten alleen nog mogelijk om met een slimme meter gebruik te maken van het dubbeltarief. Dit kan worden geregeld via de netbeheerder.