Powerhouse wel klaar voor de dagbiedingen noodvermogen

Powerhouse is als één van de weinige wel klaar voor de transitie naar dagbiedingen voor noodvermogen bij Tennet. Deze transitie is uitgesteld naar 1 september 2020.

Tennet heeft uitstel aangevraagd aan de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) betreffende de verplichting van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de interne markt voor elektriciteit om per 1 januari 2020 alle contracten voor balanceringscapaciteit niet later te sluiten dan één dag vóór de levering van de balanceringscapaciteit en mogen een looptijd van maximaal één dag hebben. Ofterwel de biedingen voor regel- en reservevermogen, om het net stabiel te houden, moeten worden ingekocht middels dagbiedingen. Dit zou betekenen dat er dagelijks een veiling georganiseerd moet worden voor de levering van regelvermogen (aFFR) en noodvermogen (mFFR) op de volgende dag.

Helaas geeft TenneT aan dat het invoeren van deze dagveligingen per 1 januari 2020 zou kunnen leiden tot het kortstondig wegvallen van een aanzienlijk deel van het aangeboden vermogen voor aFRR (regelvermogen) en mFRRda(noodvermogen), waarmee het totale aanbod tot onder het vereiste niveau daalt. Dit komt doordat de implementatie van dagveilingen voor balanceringscapaciteit zowel aan de kant van TenneT alsook aan de kant van marktpartijen aanpassingen in interne systemen vereist die niet voor 1 januari 2020 kunnen worden voltooid. Echter was Powerhouse wel degelijk klaar voor deze transitie en helpt daarbij de digitalisering en de vooruitgang van de energiemarkt.

Deze transitie is uitgesteld naar 1 september 2020, waarbij Tennet wel een plan moet hebben liggen op uiterlijk 1 mei 2020.

Wil je meer informatie over noodvermogen? Lees hier alles over noodvermogen.