Overeenkomst Oekraïne-Rusland

Het grootste risico dat boven de mark hing was het einde van de huidige overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland die dit jaar op 31 december afloopt. Ongeveer 30% van de import van gas door West-Europa loopt via Oekraïne en het transportcontract is dus behoorlijk belangrijk. Donderdag 19 december is een nieuwe overeenkomst gesloten die vanaf 1 januari 2020 ingaat.

De situatie heeft zich al een paar keer meer voorgedaan, en het liep zo hoog op dat er zelfs sprake was van onderbrekingen van gasleveringen. En dat is natuurlijk volstrekt ongewenst. Natuurlijk zijn niet alleen Oekraïne en Rusland partij in deze zaak, maar ook de EU. Het gas wordt tenslotte, voor het grootste deel, naar Europa getransporteerd. Deze week had het nogal wat invloed op de prijzen. In eerste instantie zei de baas van Naftogaz (Oekraïne) geen brood in een deal te zien. Een dag later meldde president Poetin van Rusland dat hij het tegenovergestelde verwachtte. En Poetin kreeg gelijk.

 

Het lag ook wel in de lijn der verwachtingen. Rusland wil gas verkopen en kan het geld goed gebruiken. En ondanks dat dit pas in de zomer gaat spelen hangen mogelijks sancties van de VS tegen bedrijven en personen die aan Nord Stream 2 werken boven de markt. Het zou uitstel of zelfs afstel van Nord Stream 2 betekenen. De kans achten we niet per se heel erg groot, maar we achten het ook niet ondenkbaar. En dan is een vrije doorvoer via Oekraïne toch belangrijk. Nord Stream 2 en ook Turkstream – de laatste is ook in aanleg – zijn wel bedoeld om Oekraïne te omzeilen.

 

Maar de deal, details nog onbekend, is er. Al moet er nog wel officieel getekend worden. Pas dan is het risico helemaal weg. Hoewel de gasmarkt daar nu al van uit lijkt te gaan.
Het is misschien overbodig om te melden, maar het sluiten van deze overeenkomst haalt een flink stuk risicopremie uit de markt voor Q120.