Opwek wind en zon september record

In de maand september heeft de opwek vanuit zon en wind een record gezet. Uit de cijfers van energieopwek.nl blijkt dat op de winderige dag van 24 september er voor het eerst twee uur lang ruim 5.000 megawattuur elektriciteit met windmolens is geproduceerd. Dit staat gelijk aan één derde van de elektriciteitsvraag op dat moment. Een bijzondere prestatie!

 

Ook de opwek uit zonne-energie was die maand bijzondere hoog. Bijna 8 procent van de totale elektriciteitsproductie kwam van zonnepanelen en is daardoor in die maand de grootste producent van duurzame elektriciteit. Dit kwam doordat september een zeer zonnige maand was. De zon scheen vorige maand 201 uur, tegen een meerjarig gemiddelde van 143 uur in september. Meer opwek dus.

 

Waar zonne-energie goed was voor bijna 8 procent van de opgewekte elektriciteit, was wind-op-land goed voor ruim 5 procent en wind-op-zee voor bijna 6 procent. Deze stijging is onder andere te verklaren door de pas opgeleverde windparken Wieringermeer en de 2 zeeparken bij Borssele. Door de groei van duurzame opwek heeft het weer een steeds grotere invloed op de prijsbewegingen.

 

Wat deed dit met de prijzen in september?

De spotprijzen in september werden hierdoor ook duidelijk beinvloed, de clearingen lieten grotere bewegingen zien afhankelijk van de renewable productie. Over de hele maand gezien kwam de clearing uit op 41.90 voor baseload en op 49,10 euro per MWh voor peak. Dit is wel hoger dan de gemiddelde clearing van 2019, wat vooral ingegeven wordt door de hogere CO2 prijs. Deze zet de hele elektriciteitsprijs hoger, door prijzen tussen de 25 en 30 euro per ton.

 

Interconnectie speelde ook een grote rol, door de hoge temperaturen in Frankrijk en Belgie, werd de vraag in sommige avond peak uren erg opgedreven. Via interconnectie stroomt de elektriciteit vanuit Nederland en Duitsland richting Frankrijk, voor prijzen tot 200 euro per MWh.