Opnieuw mogelijk druk gasprijs Q320

Zoals het er nu voor staat lijkt balans tussen vraag en aanbod op de Europese gasmarkt in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw fors verstoord te kunnen gaan worden. Waardoor mogelijk opnieuw druk komt op de gasprijs voor Q320.

 

Waarom wordt dit mogelijk fors verstoord?

  1. Bijzonder hoge gasstorages – de gaszomer is op 1 april begonnen en dan begint ook het vullen van de gasstorages. Het startniveau is echter hoog. Op dit moment zijn de Europese storages nog voor 55% gevuld.
  2. Lage prijzen op korte termijn – deze lage prijzen zorgen ervoor dat het voordelig is voor de commerciële storages om nu reeds te injecteren. Deze commerciële storages zitten dan mogelijk al vol tegen de tijd dat Q320 start, waardoor de vraag voor injecties ook mogelijk kan wegvallen. Er zijn ook storages die onder lokale regulering vallen en volgens een bepaald patroon moeten injecteren, die vraag zal dan nog wel blijven.
  3. Onduidelijkheid economie – het blijft nog onduidelijk wat het effect gaat zijn om de economie van de forse rem die is opgezet om de uitbraak van het corona virus te remmen.
  4. Hoge toevoer gas buitenland-  de aanvoer van gas uit Rusland, Noorwegen en via LNG is nog steeds hoog, en vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat dit op korte termijn zou kunnen veranderen

 

De enige kanttekening is dat de leveringsbedrijven uit Rusland en Noorwegen  dit ook hebben zien aankomen en hebben een deel van hun onderhoud in Q220 verplaatst naar Q320. Dat geeft in elk geval wat minder aanbod. Maar alles bij elkaar lijkt een forse druk op de gasprijs in Q320 zeker een reëel scenario.