Onderhoud gasnet heeft weinig impact

 

Het groot onderhoud aan het gasnetwerk wat Europa van Russisch gas voorziet (bij Mallnow en aan Nord Stream) zijn bijna afgelopen. Het meest opvallende is dat deze volumevermindering nauwelijks enige impact heeft gehad op de prijsvorming. Prijzen gingen gedurende de onderhoudsperiode niet omhoog. Ze gingen zelfs wat omlaag en doken onder 5 Eur/MWh, en kwamen daar niet meer boven.

 

Gazprom, dat normaal het gas vanaf het schiereiland Yamal aan West-Europa levert, heeft de productiegaten opgevuld met het onttrekken van gas aan storages in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Daarnaast werd er na het onderhoud aan Mallnow nog wat meer aangeleverd via Polen. Het laatste gat werd opgevuld met LNG.

 

Er was dus opnieuw meer dan voldoende gas. Met als gevolg, lage prijzen op de korte termijn. Dat het iets krapper was dan voor de onderhoudsperiode bleek uit de volatiliteit op de prompt. Want ondanks de lage prijs was het op de prompt wel beweeglijk. De vraag had meer invloed op de prijs dan gebruikelijk in de zomer en werd veroorzaakt door de inzet van gascentrales. Deze vangen nu de wisselende productie van windturbines op. Waait het hard dan is er minder vraag, en gaan de prijzen omlaag. En andersom, als het weinig waait is de vraag naar gas voor elektriciteitsopwekking hoger en stijgt de prijs.

 

We verwachten dat wanneer het onderhoud ten einde is de volatiliteit op de prompt minder wordt. Er is dan veel meer flexibiliteit. Daarnaast zien we de lage prijzen op de prompt bij dit grote onderhoud als een bearish signaal. Want als de prijzen onder 5 euro per MWh handelen bij groot onderhoud dan zien we niet in waarom de prijzen hoger zouden moeten worden voor de rest van de zomer. Het lijkt erop dat de flexibiliteit van gasproducenten als Equinor en Gazprom om minder gas te produceren beperkt is. En dat de vraag om storages te vullen minder wordt. Die zitten tenslotte al aardig vol. En dat geeft volgens ons een behoorlijk oplopende druk op de prijzen voor de rest van de zomer. Een tegenargument is dat de lage prijzen ook minder aanvoer van LNG impliceren.

 

Disclaimer