Onderhoud aan het Noorse en Russische gasnet

We blijven maar melden dat de gasmarkt aan de voorkant zeer laag is. Er is echter nog één hobbel te nemen en dat is het onderhoud aan het grootste productieplatform in Noorwegen en een gasknooppunt in Slowakije.

Het Noorse productieplatform Troll is momenteel volledig uit bedrijf en dat betekent dat er 170 miljoen m3 gas minder wordt geproduceerd voor West-Europa. Daarnaast is er ook onderhoud aan het gasknooppunt Velke Kanpusany waarlangs gas uit Rusland richting West-Europa wordt getransporteerd.

 

Dit is dus een behoorlijke test. Het zou kunnen dat in september de prijzen wat opwaartse druk krijgen omdat de aanvoer van gas minder is. Het onderhoud duurt tot eind september.

 

Voorlopig is er echter geen reden tot paniek. Een deel van de weggevallen productie van Troll wordt opgevangen door andere productie locaties. Het Russische gas van Velke Kanpusany kan ook deels worden omgeleid. Bovendien is er flink wat LNG onderweg naar Europa, zowel naar Zuid-Europa als naar West-Europa.

 

We denken dat dit de laatste stresstest is voor het gassysteem voordat de winter begint. Mocht het onderhoud aan Troll geen invloed hebben op de gasprijs, zien we meer factoren die de prijs naar beneden drukken en weinig weerstand tegen die druk. En dat terwijl de prijzen nu al op zeer laag niveau staan. Niet alleen aan de voorkant, de aankomende winter, maar ook aan de achterkant van de curve in 2023.

Disclaimer