Nord Stream 2 toch live in Q121?

Het was even stil rondom Nord Stream 2, maar mogelijk gaat deze dan toch live in Q121. Dit nadat de VS eind vorig jaar aankondigden dat wanneer bedrijven en personen hieraan zouden gaan werken, deze gesanctioneerd zouden worden.

 

Dit betekende in de praktijk dat zij niet meer in de VS aan de slag mochten. Deze dreiging werkte, met als gevolg dat het belangrijkste bedrijf dat aan Nord Stream 2 werkte zich terug trok. Het gevolg was dat Rusland aangaf dat zij zelf het laatste stuk van 160 km zou gaan aanleggen.

 

Op dit moment lijkt het erop dat een schip, die deze bouwopdracht aankan, koers heeft gezet richting Europa. Het gaat om het schip de Akademik Cherskiy, welke nu door het Suezkanaal aan het varen is. De Akademik Cherskiy is een Pipe Layer schip uit  2015 en varend onder de vlag van Rusland. Met in acht neming van alle andere projecten in dit gebied, kan het bijna alleen maar zo zijn dat de Akademik Cherskiy richting de Oostzee gaat. Deze zal daar de laatste 160 km van de 1200 km van de Nord Stream 2 aanleggen naar het vaste land.

 

De Akademik Cherskiy zou volgens insiders geschikt zijn om een vergunning te krijgen van de Deense autoriteiten om daar aan de slag te kunnen. Denemarken zal dit middels een uitvoerige assessment controleren. Als deze controle en toekenning hebben plaatsgevonden, dan zou in Q221 het eerste gas door de pijpleiding naar Duitsland kunnen gaan stromen.

 

Er is echter één onzekerheid, welke uiteraard de VS zijn. Zij zijn nog steeds faliekant tegen de aanleg van Nord Stream 2, officieel om veiligheidsredenen. Deze zouden worden aangetast als Europa afhankelijker wordt van Russisch gas. Wij menen dat dit niet de echte reden is. De VS produceren tegenwoordig veel gas en willen dat gas als LNG in Europa afzetten. Het Russisch gas is nu eenmaal goedkoper dan LNG uit de VS, waardoor de afzet mogelijk in het geding kan komen.

 

Vooralsnog heeft deze ontwikkeling op dit moment geen enkel effect op de prijzen. De markt is nog steeds extreem bearish. Een eventueel effect van het al dan niet beschikbaar zijn van deze leiding zal dan ook pas in Q121 in de prijzen te verwachten zijn.