Negatieve spotprijs

Tweede Paasdag was weer een uitzonderlijk geval met een negatieve spotprijs. Dat de elektriciteitsprijzen omlaag gaan door de zorgen rondom de economische effecten van het Coronavirus is reeds duidelijk. Dit is vooral zichtbaar op de lange termijn prijzen. Daarnaast is er door de lockdown in vele landen minder vraag naar elektriciteit wat de spotprijs omlaag brengt.

 

In de laatste weekenden was met name de zondag laag qua spotclearing in Nederland. Waar enkele weken geleden de prijs niet onder de 20 euro per MWh uit wilde komen, ging deze op 29 maart naar 4 euro per MWh en een zondag later naar 7 euro per MWh.  Afgelopen maandag, tweede Paasdag, werd zelfs -5,5 euro per MWh gehaald. Nog niet eerder heeft Nederland zo een lage spotprijs gehad voor de gehele dag. Tijdens de uren 14 en 15 was de clearing zelfs -80 euro per MWh.

 

Interessant is om te kijken waardoor deze verandering heeft plaatst gevonden. Hierbij spelen een aantal factoren een rol. Ten eerste is de vraag omlaag gegaan door de Coronacrisis. Niet alleen in Nederland, maar in heel West-Europa. In Nederland is de load op een werkdag gedaald van ongeveer 14 GW tijdens de peak naar 11 GW. Dit is een load wat het richting het niveau van het weekend gaat. In het weekend is de daling ongeveer 1 GW tot 10 GW tijdens de peak uren. In grote landen als Duitsland scheelt dit in absolute getallen veel meer.

 

Ook is het erg zonnig de afgelopen weken. Hierdoor komt meer vermogen beschikbaar en met de ruim 4 GW aan beschikbaar PV vermogen werkt dit door in de spotprijs. In Duitsland wordt al bijna 30 GW aan PV vermogen geproduceerd, wat de prijzen sterk omlaag drukt. Voor tweede Paasdag werd een zonnige dag voorspeld in combinatie met toenemende wind. Dit zorgde naast de hoeveelheid PV ook voor 30 GW aan windproductie. Het gevolg is een daling van de prijzen naar -16 euro per MWh.  Daarnaast was de clearing in België en Denemarken ook laag. Dit zijn dan ook landen waar Nederland van kan importeren.

 

Dit gecombineerd met de hoge beschikbaarheid van de interconnectie werd Nederland overspoeld met goedkope elektriciteit. Daar komt nog bij dat een aantal centrales in Nederland, zoals de Amercentrale, moeten draaien om te voldoen aan stadsverwarming. Hierdoor stijgt het aanbod boven de vraag uit en ontstonden deze negatieve prijzen.

 

Een interessante vraag is of deze situatie nog lang door zal blijven gaan. De effecten van de Coronacrisis zijn op dit moment onduidelijk, gekeken naar de forward prijzen verwacht de markt de rest van de Q2 geen hoge prijzen. De negatieve prijzen op de spotmarkt zullen minder snel voorkomen, aangezien de windproductie in de zomer duidelijk lager is dan in de winter. PV zal nog wel iets toenemen maar kan niet de 40 GW wind productie in Duitsland en 4 GW in Nederland vervangen. Richting de herfst kunnen vergelijkbare situaties, met een negatieve spotprijs, wel ontstaan bij een zonnige dag in combinatie met veel wind.