Langzamer herstel gas

De vraag in de energiemarkten is hard geraakt. Vooral bij gas drukt dat nog steeds hard op de prijzen en is het herstel langzamer. Wat opvalt is dat de oliemarkt wel herstellende is. Daar is een goede reden voor.

In tegenstelling tot de gasmarkt zijn er in de oliemarkt tussen olieproducerende landen afspraken gemaakt om minder olie te produceren. Het effect van deze afspraken is nu duidelijke te zien. In april was er nog een overschot van 30 miljoen vaten per dag. Dit zorgde ervoor dat de Brent olieprijs daalde tot iets onder 20 dollar per vat. In de VS ging de olieprijs op de dag van expiratie zelfs negatief.

 

Eén van de redenen voor de uitzonderlijke lage prijzen is dat voordat de corona crisis uitbrak Rusland een eerder afgesproken deal met OPEC – lees Saoedi Arabië – , waarbij de olieproductie beperkt werd niet wilde verlengen. De twee landen gingen zelfs de productie verhogen. Alles bij elkaar had dit een desastreus effect op de olieprijs. Na dit effect kwamen alle partijen vanuit de OPEC+ snel bij zinnen en werd de olieproductie met 10 miljoen vaten per dag beperkt. In de VS, waar zulke afspraken onwettelijke zijn, deed de markt haar werking. Door de dalende olieprijs werd het produceren niet meer rendabel en daalde ook daar de olieproductie. De OPEC+ afspraak is tot en met juli geldig en er is een iets lagere beperking afgesproken tot het eind van het jaar.

 

Op dit moment lijkt de economie zich voorzichtig aan weer aan het aantrekken is en zien we wereldwijd de vraag heel erg langzaam terugkeren.  De olieprijs is weer tot boven 40 dollar per vat gestegen. Toch is er nog steeds een flink gat tussen vraag en aanbod van olie. Geschat wordt ongeveer de 10 miljoen vaten per dag. Dat gat zorgt er op dit moment voor het handhaven een enigszins stabiele en wat hogere olieprijs.

 

De gasmarkt werkt het anders. De prijsvorming hangt van meerdere factoren in vraag en aanbod af. Aan de vraagzijde heeft niet alleen de economie een effect gehad, maar ook het warme weer en de windproductie. De vraag, wegens kou en voor de elektriciteitscentrales, werd hierdoor nog meer beperkt. Aan de aanbodzijde spelen ook meerdere factoren een rol. Allereerst zijn hier geen afspraken mogelijk tot reductie. Het aanbod blijft hoog. Producenten, vanuit het gasnet, blijven leveren omdat prijzen nog niet steeds niet onder kostprijs ligt. De prijs is relatief korte tijd wel onder kostprijs geweest. Het verlies wat daarop geleden werd, is veel kleiner dan het afschakelen van de productie. Het is dus een simpele kostenafweging.

 

Bovenop de directe import via het gasnet uit Rusland en Noorwegen, die blijven leveren, is er ook nog de aanvoer van LNG. Ook de LNG productie kan maar beperkt verminderd worden. Het gaat hier veelal om lange termijn contracten. Het is dus voor een hoger prijs verkocht en de afnemer moet maar zien wat die er mee doet. Het gas wordt alsnog in de markt gezet. Hier is reeds een blog over verschenen, welke hier is te lezen. Het dumpen van het gas op de markt zorgt ervoor dat de prijzen dalen. Een goed moment om de storages te vullen. Hierdoor lijkt de vraag sterker toe te nemen, dan enkel de vraag door de aantrekkende economie. Het gevolg kan zijn, dat wanneer de storages vol zitten, dat het probleem van het overschot alsnog komt.

 

Er komt echter wel wat onderhoud aan, dus iets minder aanbod, maar of dat voldoende is om de wegvallende vraag op te vangen is niet zeker. Het draait dus, net als bij de olie, om het economisch herstel. Het zal echter nog wel even duren voordat de vraag de prijs weer echt wat hoger zal gaan zetten.