Komt NS2 net op tijd?

Nord Stream 2 (NS2) zal naar verwachting eind dit jaar in gebruik worden genomen. Dat lijkt precies op tijd, want het steunt de mogelijkheid van het uit bedrijf nemen van steen- en bruinkoolcentrales in Duitsland. Ook maakt NS2 Europa minder kwetsbaar als LNG door prijsontwikkelingen elders niet meer naar Europa komt.

Enorme gascapaciteit uit Rusland

NS2 transporteert gas vanuit het Russische schiereiland Yamal via Duitsland naar West-Europa. NS2 komt naast Nord Stream 1 te liggen en heeft dezelfde capaciteit, 55 miljard kubieke meter (bcm) gas per jaar. De totale capaciteit wordt dus 110 bcm per jaar. Ter vergelijking: de grootste hoeveelheid gas die ooit in Groningen in één jaar is gewonnen was 88 bcm in 1977 (bron: CBS).

Weerstand tegen NS2

De nieuwe pijpleiding moet de Europese energiebehoefte voor de komende decennia veiligstellen, maar roept vanuit verschillende hoeken weerstand op. In de Europese regelgeving, die er nog niet was bij de aanleg van NS1, ligt besloten dat de eigenaar van de leiding niet de eigenaar van het gas mag zijn. En dat andere partijen toegang moeten kunnen krijgen tot deze leiding. Daar lijkt een oplossing voor te zijn: het gas komt bij Greifswald in Duitsland binnen en Duitsland mag van de Europese Unie (EU) afspraken maken met de eigenaren van gas en leiding. Die afspraken moeten vervolgens wel door de EU goedgekeurd worden. Verwacht wordt dat dit in der minne geschikt gaat worden. Een tweede gevoeligheid komt uit de VS die vreest dat Europa zo te afhankelijk van Rusland wordt. De verwachting is namelijk dat Europa meer gas van Rusland dan van VS gaat afnemen omdat het Russische gas waarschijnlijk goedkoper gaat worden dan het VS gas. De derde hobbel die genomen moet worden is dat sommige Oost-Europese landen mogelijk inkomsten uit de doorvoer van Russisch gas gaan missen omdat NS2 via Duitsland Europa binnen gaat komen.

Verschuiving van vraag en aanbod van gas

De verwachting is dat de vraag naar gas uit het buitenland in Europa gaat toenemen. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de binnenlandse productie afneemt. In Duitsland moet in 2038 zo’n 42.6 GigaWatt (GW) aan capaciteit van steen- en bruinkoolcentrales vervangen zijn. Het doel is om dat volledig met hernieuwbare energie te doen. Dit lijkt echter niet heel realistisch, waarschijnlijk wordt de productie geheel of gedeeltelijk opgevangen door gascentrales. In 2022 wil Duitsland 12.6 GW aan steen- en bruinkoolcentrales uit bedrijf nemen. Zou dit helemaal vervangen moeten worden door gas, het uiterste scenario, dan zou dit op 20 bcm neerkomen. In werkelijkheid wordt dit natuurlijk minder maar niettemin laat deze berekening zien dat de gasvraag groter wordt.

 

Dalende gasprijs

Door het grotere aanbod van gas uit Rusland kan de gasprijs op de lange termijn omlaaggaan. Het omschakelen van kolen naar gas wordt hierdoor aantrekkelijker. Dit wordt ook nog eens versterkt door het Europese beleid met betrekking tot de handel in CO2 certificaten. Hiervan wordt het overschot binnen de perken gehouden en daarmee wordt er impliciet een prijsbodem onder de prijs van deze certificaten gelegd.

NS2 als alternatief voor LNG

Het grotere gasaanbod kan ook leiden tot een prijzenslag, aangezien Rusland meer gas kan gaan exporteren en de VS een afzetmarkt zoekt voor hun vloeibare aardgas. Bij dit scenario zijn we uitgegaan van de huidige economische situatie in de wereld en die ziet er wat minder rooskleurig uit dan een jaar geleden. Vooral in Azië is de vraag naar energie minder hard gestegen, of zelfs wat gedaald. Dit is overigens ook deels verklaarbaar door de milde winter. Als het handelsconflict tussen de VS en China wordt opgelost, is het goed mogelijk dat de economie in Azië weer aantrekt. De kans is dan groot dat LNG naar Azië gaat. NS2 is dan uiterst geschikt om dat gat op te vullen.

 

Disclaimer marktinformatie