Intraday+ ter voorkoming van congestie

Congestie, oftewel filevorming op het net, komt steeds vaker voor. Powerhouse biedt nu een oplossing, waarbij de beschikbare flexibiliteit van markt optimaal wordt ingezet om congestieproblemen te voorkomen. Vanwege de koppeling met de Intraday-markt, noemen we deze oplossing Intraday+.

 

Met deze nieuwe Intraday+ dienst kunnen de klanten van Powerhouse locatiegebonden biedingen doen op verzoek van de netbeheerders. Netbeheerders starten het proces. Zij maken dagelijks een inschatting van waar en wanneer zij congestie verwachten. Als ze problemen zien ontstaan dan kunnen zij een marktuitvraag doen om dit probleem te verhelpen. Powerhouse acteert hierop door deze uitvragen automatisch door te geven aan haar klanten. Klanten met flexibiliteit op de Intraday-markt kunnen hierop reageren door te zeggen voor welke prijs ze de netbeheerders zouden kunnen helpen. Als de netbeheerders ingaan op het aanbod, loopt het proces volledig geautomatiseerd.

 

Met Intraday+ gaan we samen met de klant het congestieprobleem oplossen, waarbij er voor iedereen een win-situatie moet ontstaan. (1) Goede prijs voor de klant die zijn stroom tegen een hoger tarief kan verkopen. (2) Congestie kan worden voorkomen. (3) Door minder congestie ontstaat er meer ruimte om de energietransitie te versnellen en duurzame projecten te realiseren.

 

Lokaal zorgen deze Intraday+-transacties voor een oplossing voor congestie. Tegelijkertijd moet worden voorkomen dat door deze aanpassing het elektriciteitsnetwerk op nationaal niveau uit balans raakt. Daarom gaat de lokale uitvraag altijd gepaard met een tegengestelde uitvraag buiten het congestiegebied. Doordat de klanten van Powerhouse door heel Nederland zitten, dragen we samen een steentje bij aan het oplossen van de netproblemen. Met het verkleinen van deze netproblemen ontstaat er zo meer ruimte voor bijvoorbeeld het aansluiten van (nieuwe) zon- en windparken. Daarnaast is het voor klanten met flexibiliteit natuurlijk een extra verdienmogelijkheid.

 

Instappen op deze Intraday+-dienstverlening loont dus voor iedereen met flexibiliteit in Nederland, ook als je in een gebied zit wat niet bekend staat om congestie. De markt lijkt op dit moment bovengemiddeld gunstig in Zeeland en in de Noordelijke provincies indien je meer elektriciteit kan afnemen of minder kan produceren. Daarnaast zijn er voldoende kansen in de andere gebieden voor klanten die flexibiliteit hebben om meer elektriciteit kunnen produceren.

 

Heeft u flexibele bedrijfsprocessen en bent u nieuwsgierig geworden wat Intraday+ voor u kan betekenen? Of zoekt u nog naar de mogelijkheden die uw bedrijfsvoering biedt qua flexibiliteit? Vul het onderstaande formulier in of neem contact op met één van onze accountmanagers.

 

Oeps! We konden je formulier niet vinden.