Intraday markt: volgens Bart Setz veelbelovend

Vanaf het begin is Bart Setz van Bqurius betrokken bij het ontwikkelen van de toegang tot de Intraday markt en is blij dat dit nu toegankelijk is voor alle Powerhouse klanten. Bart zei “ik vond het na 1 minuut al veelbelovend”.

 

Deze toegang biedt voor hem en zijn klanten een extra mogelijkheid. Tussen de EPEX biedingen en de onbalansmarkt zit veel tijd en kan er van alles gebeuren. “Nu heb ik de mogelijkheid te anticiperen op onverwachte wijzigingen, zoals storingen van  de WKK en zijn we in die situaties niet meer overgeleverd aan de goden”. Het resultaat is aanzienlijk verbeterd!

 

Afnemende risico’s het grootste succes

De risico’s nemen aanzienlijk af, hierin zit dan ook het grootste succes. “Je kan je positie zo veel meer waarmaken. Vroeger had je tijdens een storing een issue en dat waren vervelende dagen. Deze paniek heb je niet meer, want dan tik je het tegen de Intraday bijvoorbeeld weer terug”. In het begin werd de nieuwe markttoegang gebruikt om problemen of onverwachte situaties op te lossen. Nu wordt er ook gekeken naar de weerberichten of naar dagen waarbij het langer donker is dan verwacht. Dit zijn momenten dat  de WKK langer aan moet worden gezet. Dan wordt dit bijvoorbeeld nog extra verkocht via de Intraday markt.

 

Het zien van verwachtingen

Naast de afnemende risico’s wordt er nu ook gekeken naar de voorspellende factor van de Intraday markt. Bart zegt “Door Intraday hebben we extra inzicht in wat er gaande is op de energiemarkt. Zit er krapte in de avonduren of is er juist vanaf een bepaald tijdstip een overschot? De keuzes die wij maken worden gevoed door deze extra informatie.

 

Het nieuwe Energy Optimizer Klantportaal

Het nieuwe Energy Optimizer Klantportaal werkt volgens Bart wel goed en is gebruiksvriendelijk. Hij vindt het prettig werken dat er op component niveau kan worden gehandeld, wat praktisch werkt. Een verbetering zou zijn dat de biedingen automatisch zouden gaan, zoals het biedschema nu. Dan kunnen we op voorhand al gewenste deals klaarzetten en hoeven we niet te blijven kijken tot de juiste prijzen voorbij komen. Ook zou hij het prettig vinden om de geschiedenis van de prijzen van een bepaald uur te kunnen zien. Zodat je kan zien wat de prijzen zijn geweest en zo een beter inzicht hebt in de ontwikkeling van de Intraday prijzen. Powerhouse is blij met de feedback van Bart en andere gebruikers en wilt dan ook de klanten betrekken bij de verdere verbetering van de dienstverlening. De ontwikkeling van Intraday is daar een mooi voorbeeld van.

 

Intraday als vast onderdeel van je actieve energie management

De Intraday markt vormt een mooie toevoeging op het dagelijkse energiemanagement van de klant.  Of zoals Bart het verwoordt: “als iemand actief bezig is met energiemanagement zou het eigenlijk stom zijn om intraday niet te gebruiken, want je mist dan echt kansen. Als je het maximale eruit wilt halen, dan wil je dit wel”.