Iet wiet waai weg

Afgelopen weken stond de intrede van de herfst centraal in de bepaling van de onbalansprijzen. Daar waar harde wind er normaliter voor zorgt dat de elektriciteit spreekwoordelijk tegen de plinten aanklotst waardoor de prijzen door de put gaan, kan het ook het tegenovergestelde effect hebben. Dit gebeurde twee weken terug, op maandag 29 oktober.

Zoals uit de bovenstaande figuur opgemaakt kan worden was de day-ahead verwachting dat onshore wind geleidelijk zou toenemen gedurende de dag. Eigenlijk zien we dat aan het begin van de dag de windvoorspelling al achterbleef en omstreeks 9 uur sloeg de vlam helemaal in de pan en was er plotseling omstreeks 800 MW minder dan verwacht. Ofwel een forse kolencentrale. Dit soort plotselinge tekorten gedragen zich in de prijsgrafieken ook nagenoeg hetzelfde als wanneer er een centrale onverwachts uitvalt.

 

De volgend keer dat u dus een flinke bak wind in de weersvoorspelling ziet verschijnen wees er dan op bedacht dat deze net zo goed niet kan materialiseren. Vooral plotseling oprukkende stormachtige windsnelheden hebben er een handje van om weg te vallen. De minste of geringste atmosferische verandering kan er namelijk al toe leiden dat bijvoorbeeld een hogedrukgebied een paar honderd kilometer verschuift waardoor de wind Nederland in zijn geheel passeert. In die zin kan het zinvol zijn om u niet blind te staren op de weersverwachting maar ook te evalueren wat voor afwijkingen het meest verstorende effect hebben op elk ideaalplaatje.