Gasmarkt in rustiger vaarwater

De afgelopen maand is één van de meest volatiele periodes geweest van de afgelopen jaren. Het TTF februari contract bewoog tussen 17.25 en 28.80 Eur/MWh. Wat extreem is te noemen. Als er nu wordt gekeken naar de gasmarkt, is er rustiger vaarwater te zien.

 

Ook de komende extreme koud dagen heb een beperkt effect op de markt, zo lijkt het nu. Het weer daarna is nog onzeker, maar er wordt warmer weer voorspeld. Daar kijkt de markt dan ook naar en dan zien we een daling ten opzichte van vorige week. Echter blijft dit een momentopname.

 

Terugblik op de gasmarkt in januari
In de afgelopen maand valt vooral de spike op en een combinatie van een aantal factoren. De rol van LNG was groot. De kou in Azië zorgden voor prijzen tot boven 100 Eur/MWh. De LNG schepen gingen daarom richting Azië en niet meer naar Europa. Daarnaast was het ook koud in Europa met ook nog eens weinig wind. Dit zorgde voor een extra vaag en dat moest volledig uit de storages komen. Het aanbod van importgas uit Noorwegen en Rusland ging niet omhoog. Een andere factor is dat een aantal shortspelers werden gedwongen om hun posities te sluiten.

 

Kleine vooruitblik op de gasmarkt
De gasmarkt lijkt nu rustiger. Er worden nog lage temperaturen verwacht, maar voor een kortere periode. Daarna is het onzeker en misschien lang niet zo koud als eerder werd gevreesd. Hierdoor is de verwachte vraag uit de storages minder en dat betekent ook dat het risico op te lage storage-niveaus een stuk minder is. Dit is een prijsdrukkend effect. Ook is het in Azië een stuk milder geworden en wordt op dit moment ook geen koud weer verwacht. Het gevolg is dat de gasprijzen daar fors zijn gedaald. Hiermee dalen ook de LNG prijzen en komen de LNG schepen langzaamaan weer naar Europa.

 

De storages
Het niveau van de storages is, zoals hierboven ook beschreven, gedaald. Echter niet zover als in 2018. In dit jaar was het niveau lager en daaroverheen kwam een zeer koude periode. Dat leidde ook tot hele hoge prijzen op de gasmarkt. Echter mochten de temperaturen nu ook weer langere tijd gaan dalen, zou dat zomaar nogmaals kunnen gebeuren.

Koud weer betekent nu wel dat de extra vraag direct uit storages moet komen. Dit kan invloed op hebben op de korte termijn, maar dit kan mogelijk ook effect hebben op de prijzen voor deze zomer. De storages moeten tenslotte weer gevuld worden voor komende winter.