Gasmarkt blijft maar dalen

De eerste helft van de winter is reeds verstreken, de tweede helft is in volle gang en de gasmarkt blijft maar dalen.

Hieronder kunt u lezen wat redenen waren voor het verloop van de gasmarkt in de eerste helft van de winter en dus waarom de markt al laag stond.

 • De import van gas uit Rusland en Noorwegen is groot.
 • De aanvoer van LNG uit het Midden-Oosten en de VS is groot
 • Storages in Europa zitten nog steeds 72% vol, wat erg hoog is voor de tijd van het jaar
 • Het is warm  voor de tijd van het jaar

 

Er zijn inmiddels wat redenen bijgekomen die de gasmarkt laten dalen en die op zich nog bearish druk kunnen uitoefenen op de prijzen.

 • De situatie in het Midden-Oosten is relatief rustig. Na verschillende acties van verschillende kanten lijkt het er op dat geen van de betrokken partijen op escalatie uit is. Dit zorgt er oor dat er minder risico in de olieprijs zit. Daarbij is de olieprijs is een belangrijke richtinggever aan de gasmarkt.
 • Het Corona-virus heeft een behoorlijk bearish invloed op de prijzen:
  • Olie –De zorgen over het virus genereert een negatief signaal voor de ontwikkeling van de mondiale economische groei. Dat komt direct tot uitdrukking in een dalende olieprijs. Deze grote daling wordt vooral veroorzaakt, omdat China de grootste afnemer van olie is.
  • Omdat het direct betrekking heeft op de Chinese economie daalt in Azië de vraag naar LNG en dat betekent dat de prijzen daar zakken. Hierdoor wordt in Europa gezocht naar afzetplekken voor de overgebleven LNG.
 • De invloed van het aanhoudende warme weer.
  • Er is eerder al geschreven over de invloed van regelgeving met betrekking tot storages en aflopende storagecontracten op de gasprijzen bij aanhoudend warm weer. Op dit moment zien we de weersverwachtingen alleen maar verder omhoog gaan en dus een toenemende druk.

 

De prijzen staan aan het eind van januari voor de komende maanden onder 10.00 Eur/MWh en de bearish druk blijft toenemen. Q320 staan nu stevig boven Q220, wat niet vaak gebeurt. Zeker niet nu op dit moment in het jaar. Daarbij is het opvallend dat waar vorig jaar de spread tussen zomer en winter steeds toenam, nu de komende winterprijzen harder daalden dan de prijzen in de aankomende zomer. De lage niveaus van de andere commodities zoals de olie- en kolenprijzen zorgen ook voor steeds meer druk verder op de curve. Daar is de markt dus ook bearish, maar in iets minder mate dan tot en met de Win20. Op dit moment wordt alleen een ommekeer van de stemming verwacht als het in de tweede helft van februari (erg) koud wordt.

 

Disclaimer