Flexibiliteit in energie als verdienmodel

Er is steeds meer interesse in flexibiliteit vanuit de energiewereld. Dit komt doordat flexibiliteit een expliciete waarde heeft op energiemarkten zoals de EPEX, onbalans, intraday, noodvermogen en congestiemarkten.

De energietransitie maakt de invloed van zon- en windenergie steeds groter en vergroot tegelijkertijd de oproep tot meer flexibiliteit bij bedrijven. Wanneer het hard waait of er schijnt veel zon, dan neemt het aanbod van energie op de markt ineens flink toe. Het tegenovergestelde is ook waar, geen wind of een bewolkte dag, dan is het aanbod een heel stuk kleiner. Bedrijven die kunnen inspelen op deze fluctuaties kunnen enorme kosten besparen en soms zelfs aan de stroom verdienen. Het is niet voor niets dat steeds meer investeerders en nieuwe organisaties zien dit en stappen in (Energeia). Powerhouse zet al lange tijd in op flexibiliteit en is een kennisexpert op dit onderwerp.

Flexibiliteit energie inzetten

Wanneer de bedrijfsvoering het toelaat om sommige processen minder of meer energie te laten gebruiken, is er al sprake van flexibiliteit. Deze flexibiliteit kan op meerdere manieren worden gebruikt. Wanneer dit naast elkaar wordt gebruikt en op de juiste tijden wordt toegepast, kan dit meer waarde genereren. Welke combinatie dit is, kan per organisatie verschillen. De meest kansrijke toepassingen voor flexibiliteit zijn op dit moment balanceringsdiensten blijkt uit een onderzoek van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Balanceringsdiensten

In deze balanceringsdiensten heeft Powerhouse een koplopersrol. Klanten hebben bij Powerhouse een multi-markttoegang en kunnen op deze verschillende energiemarkten hun energie in en/of verkopen. Powerhouse biedt slimme innovatieve flexibiliteitsoplossingen. Hierdoor kunnen de ondernemers hun kansen pakken en worden de gaten van de energiemarkt opgevuld. Zo houden we samen met onze klanten het elektriciteitsnetwerk stabiel en worden de verdiensten van flexibiliteit toegeschreven aan onze klanten.

Bij Powerhouse

Bij Powerhouse kan dit geheel zelf worden gedaan, maar dit behoeft uiteraard geen periodieke aandacht. Powerhouse helpt haar klanten dan met zijn of haar energiemanagement. Dit kan door bijvoorbeeld slimme modellen die de marktbewegingen voorspellen en automatisch de meest strategische markt selecteert om de stroom in- ofwel te verkopen. Ook fungeert Powerhouse als aggregator voor haar, zogenoemde ”Flex klanten”. Zo biedt Powerhouse het flexibiliteitspotentieel aan bij bijvoorbeeld TenneT, de landelijke netbeheerder, met haar noodvermogen klanten. Met deze dienst wordt het vermogen van de klanten gebundeld en aangeboden. Hiermee houden we het elektriciteitsnetwerk in balans. Voor klanten in congestie-gebieden biedt Powerhouse een oplossing met de regionale netbeheerders via het Intraday+ product. Hier creëren we op regionaal niveau een platform waar een overschot of een tekort aan energie geautomatiseerd kan worden verhandeld via GOPACS.

 

Heeft u interesse gekregen of bent u op zoek naar uw flexibiliteit in energie? Neem dan contact op met ons.

 

Oeps! We konden je formulier niet vinden.