Facts & Figures Noodvermogen

Om het elektriciteitsnetwerk in Nederland in balans te houden, heeft netbeheerder TenneT keuze uit een aantal mogelijkheden. Krijgt noodvermogen als optie om het net weer in balans te krijgen een belangrijkere rol in de toekomst?

Elektriciteitsnet in balans

Om het Nederlandse elektriciteitsnet in balans te houden, maakt de Tennet gebruik van een aantal verschillende systemen. Zo kan Tennet kiezen voor interconnectie met onze buurlanden voor energie-uitwisseling, of een beroep doen op energiecentrales voor hun regelvermogen. Centrales kunnen de productie van elektriciteit verhogen of verlagen afhankelijk van de onbalans. Mocht dit onvoldoende zijn, dan kunnen centrales tegen een hogere prijs reservevermogen leveren. De laatste en duurste balanceringsoptie waar TenneT voor kan kiezen is noodvermogen. Noodvermogen wordt geleverd door partijen die in korte tijd hun afname van elektriciteit sterk kunnen reduceren, of de productie van elektriciteit snel kunnen verhogen. Dit wordt opregelen genoemd. Noodvermogen kan ook worden geleverd door de productie te verlagen of de afname te verhogen. Dit heet afregelen.

Inzet noodvermogen van 2016 tot 2019

Als we kijken naar de inzet van noodvermogen vanaf 2016 tot en met maart 2019 zien we dat er in totaal 535 ProgrammaTijdEenheden (PTE’s, eenheid van 15 minuten) aan noodvermogen zijn afgeroepen. Het waren slechts 10 PTE’s noodvermogen afregelen en 525 PTE’s noodvermogen opregelen.

Voor- en najaar meeste noodvermogenafroepen

Gemiddeld werden er 13 PTE’s noodvermogen per maand afgeroepen. We zien hierbij grote verschillen tussen de maanden. Noodvermogen wordt vaker afgeroepen in het voor- en najaar. Dat komt omdat het in deze kwartalen lastiger te voorspellen is hoeveel zon- en windproductie er precies zal zijn en daardoor is er meer risico op onbalans. Ook in de winter is er vaker een afroep van noodvermogen dan in de zomer.

Risico in de middaguren

Als je kijkt naar de inzet per klokuur, zie je dat het meeste risico in de middaguren zit en daarna in de avonduren. Tijdens de middaguren kan het bijvoorbeeld minder zonnig zijn dan verwacht of juist warmer waardoor er meer vraag is als gevolg van het gebruik van airconditioning. De grotere kans op onbalans in de avondpiek is vooral te zien tijdens de wintermaanden, als de temperatuur lager is dan verwacht en er meer vraag is naar elektriciteit.

Opregelprijs noodvermogen

De regel voor prijssetting van noodvermogen is dat er minimaal 200 euro plus APX per MWh voor opregelen wordt uitbetaald. Een lagere prijs per uur betekent dat er teveel noodvermogen is ingeroepen. Het systeem gaat dan long in plaats van short, waardoor de afregelprijs geldig wordt en eventueel zelfs negatieve prijzen. De gemiddelde opregelprijs komt uit op 263 euro per MWh met uitschieters tot boven de 500 euro. Er is geen duidelijke trend zichtbaar in de prijsontwikkeling van noodvermogen.

Toename in Noodvermogenafroepen in de toekomst?

Door de groei van zonne- en windenergie en de overstap van gasverwarming naar elektrische warmtepompen zal het aanbod van elektriciteit meer gaan fluctueren. De kans op onbalans in vraag en aanbod in de elektriciteitsmarkt wordt hierdoor groter. De verwachting is dat Noodvermogen als optie om het net weer in balans te krijgen een belangrijkere rol in de toekomst gaat spelen.

Wil je meer informatie over noodvermogen? Lees hier alles over noodvermogen.

Disclaimer marktinformatie