Extreme APX prijzen

Extreme hoge APX (EPEX) prijzen zijn gebleken in de avonduren wegens een aantal ontwikkelingen in de markt. Waar de extremiteit vandaan komt is lastig te benoemen. We gaan hieronder wel in op de bullish ontwikkelingen van de markt.

 

Het eerste bullish argument is de verminderde beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk door een koelwaterprobleem. Veel kern- en kolencentrales zijn namelijk gesitueerd langs grote rivieren. Naarmate de buitentemperatuur, en dus ook de riviertemperatuur, toeneemt, neemt het koelvermogen van het water en daarmee de productiecapaciteit af. Deze extreme onverwachte warme temperaturen komen de APX (EPEX) prijzen niet ten goede.

 

Daarnaast is de windvoorspelling voor de komende dagen ook erg laag. Hierdoor is er te weinig renewable productie ter compensatie van het capaciteitsverlies van de centrales. Een opdrijvende factor voor de APX (EPEX) prijzen.

 

Het derde en laatste bullish argument is dat in de avonden mensen toch meer gaan koelen. De markt krijgt dan weer te maken met het  koelinstallatie effect; een omslagpunt in de voornamelijk inverse relatie tussen temperatuur en consumptie. Met hoge APX (EPEX) prijzen op de normaliter lagere dal uren.