Een stijgende lijn – volle storages

Eerder zeiden experts dat deze zomer mogelijk risico’s met zich mee zou brengen door het opdrogen van de stroom van LNG (liquified natural gas) richting Europa, het eventuele onderhoud en de gasopslagen.

Deze vooruitziende blik werd gecreëerd doorat de gasopslagen vorig jaar flink lager waren dan voorgaande jaren. Daarnaast bleef de vraag naar gas nagenoeg gelijk. Deze twee gecombineerd zorgden ervoor dat de prijzen langere tijd hoog waren.

 

Het tij zal keren

Echter in de herfst van 2018 bleef het relatief warm en is er nog tot half november geïnjecteerd, waardoor de gasopslagen weer behoorlijk gevuld werden. De winter had helemaal een veranderd effect op het eerder voorziende risico, want de uitspraak “november warm en fijn, het zal een strenge winter zijn” bleek niet van toepassing. De spanning viel er helemaal vanaf toen Q1 in 2019 ook nog eens warm bleek te zijn. En een warme winter, betekent een lager verbruik. Hierdoor zijn de storages minder leeg geraakt dan dat men had gedacht. De gasopslagen waren nog half vol begin de zomer, maar dit is het hoogste niveau in jaren.

Naast deze “volle” storages, kelderde ook de prijzen in Azië harder dan hier. De economie ging daar op de rem wegens de wederzijdse importheffingen tussen de VS en China. Daardoor draaiden de stroom van LNG van Azië naar Europa, extra gas voor ons. Daarnaast was de stroom van importgas uit Noorwegen en Rusland ook nog eens maximaal. Het resultaat van dit alles is dat de gasopslagen in Europa nu al voor 73% vol zitten. Dit is ongeveer 1/3 meer dan vorig jaar. Een kleine kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat vorig jaar de gasopslagen uiterst laag stonden op dit punt in het jaar.

 

De vooruitziende blik

Dit creëert een nieuwe vooruitziende blik, wat aangeeft dat de grootste risico’s voor de zomer weg zijn. Of er nu veel of weinig onderhoud is, de toevoer van LNG fluctueert of de import wordt teruggeschroefd, het effect is minimaal. Plus het feit dat dit allemaal niet van toepassing is, dus geen gepland onderhoud tot augustus, de stroom blijft onverminderd groot en de vraag is laag wegens de warme zomer. En daarbij moeten de vakanties nog komen. Het gevolg is dat ook de spread tussen de onderlinge maanden in Q419 uit elkaar zijn gelopen.

 

https://powerhouse.net/disclaimer/#marktinformatie-disclaimer