Een stijgende gasprijs door warm weer

Een stijging van de gasprijs door het warme weer van de afgelopen tijd en de aanhoudende warmte. Een vreemde ontwikkeling of toch niet?

Deze ontwikkeling is te verklaren. Dit start bij de toenemende vraag naar elektriciteit tijdens warm weer. Deze toenemende vraag wordt veroorzaakt doordat steeds meer airco’s worden geïnstalleerd, zakelijk maar ook zeker bij de consument thuis. Deze stijgende vraag wordt deels gecompenseerd aangezien er steeds meer zonnepanelen gelegd worden, maar zoals genoemd is dat maar gedeeltelijk.

 

Naast deze gedeeltelijke compensatie speelt een andere factor een belangrijke rol. Het waait nauwelijks. Er is dus vooral te weinig elektriciteitsopwekking door wind. Het gevolg is dat er meer elektriciteit opgewekt moet worden op conventionele wijze, oftewel met kolen of met gas.

 

Op dit moment is opwekking met gas het goedkoopste, door de historische lage gasprijs en de CO2 toeslag (zoals uitgelegd in deze blog). De vraag naar gas neemt dus toe, niet voor verwarming maar juist voor de opwekking van elektriciteit voor onder andere verkoeling. Het gevolg is dat de gasprijs voor het moment van het historisch laagste punt af is.

 

Echter is het nog steeds zo dat het niveau van de gasprijs nog steeds erg laag is. En mocht de hittegolf voorbij zijn en/of het hard gaat waaien, dan kan de gasprijs zomaar weer onder druk komen te staan.