Een dalende olieprijs

In de oliemarkt is er al lange tijd sprake van een te hoge olieproductie ten opzichte van de vraag. Dit is begonnen met de handelsoorlog tussen de VS en China. Dit zorgde voor een rem op de mondiale economische groei. Hierdoor nam de vraag naar olie af en daalden de olieprijs. Deze daling heeft geleid tot een alliantie van OPEC, Rusland en nog wat andere niet-OPEC landen. Deze alliantie wordt ook wel de OPEC+ genoemd. De OPEC+ heeft een aantal jaren afspraken gemaakt om de olieproductie te beperken.

Het probleem was echter telkens de VS. Zij produceerden meer schalieolie en vulden zo het gat dat door de beperkingen van OPEC+ was ontstaan. De VS heeft namelijk een vrije markt, waarbij de regering geen druk kan uitoefenen op de oliebedrijven. Zij zullen dus gemakkelijk inspringen op de “tekorten” opgelegd vanuit de OPEC+ landen. De meeste landen binnen OPEC+ hebben namelijk wel een regime dat zonder veel weerstand hun wil op kan leggen aan de oliebedrijven.

 

In maart van dit jaar zouden de laatste afspraken van OPEC+ aflopen en de nieuwe onderhandelingen zijn mislukt. Dit raakt Rusland en de OPEC, met name Saoedi Arabië als grootste producent binnen OPEC. Zij zijn met elkaar in onmin en besloten beide om hun productie zelfs op te gaan voeren. Dit om elkaar te raken door zo een lagere olieprijs te bewerkstelligen. Maar ook om olieproducenten in de VS te raken, in het bijzonder de schalieolie producenten waarvan de meesten pas winst maken boven 50 $/bbl. In elk geval daalde de olieprijs hard. Deze ging van 70 $/bbl begin januari naar 50 $/bbl eind februari.

 

Bovenop komt de corona crisis. Dit zorgt voor een daling van de vraag naar olie van 100 naar 70 miljoen vaten per dag. En op de achtergrond bleven Rusland en OPEC maar olie oppompen. Dit heeft ertoe geleid dat de Brent frontmaand (olieprijs) eind maart nog maar net boven 20 Usd/bbl stond. In de VS heeft dit al tot een verlies van 250.000 banen geleid in de olie-industrie en staan er veel, voornamelijk kleinere, oliebedrijven op het punt om te vallen. Deze marktwerking zorgt voor iets minder productie. Ook worden er steeds meer olieplatforms in de VS stilgelegd, wat neerkomt op ongeveer 60 per week. En OPEC+ heeft besloten om in mei en juni 10 miljoen vaten per dag minder te gaan produceren.

 

Het helpt op dit moment nauwelijks. Brent olie schommelt nu rond 20.00 $/bbl. Een groot probleem is dat de opslagcapaciteit langzaam vol raakt. In de VS, waar geen Brent maar WTI olie wordt verhandeld, heeft de olieprijs op de dag van expiratie van het May20 contract op -37.00 $/bbl gestaan. Dat heeft ook te maken met het feit dat de handel in WTI fysiek is. Dit betekent dat partijen die te veel olie hebben gekocht en geen opslag hebben van hun contracten af moesten. Het gevolg is dat er zelfs geld bij moest. Brent olie futures zijn geen fysiek geleverde contracten, maar worden cash gesetteld. Daardoor is het niet waarschijnlijk dat de prijs daarvan negatief is of zal worden. Maar de olieprijs staat dus wel fiks lager dan een maand of twee geleden.

 

Door de hoge productie en de lage vraag zijn de prijzen fors gedaald. De markt is in een sterke contango terecht gekomen. Dat wil zeggen dat de olieprijs aan de voorkant, speciaal de frontmonth, veel lager ligt dan de rest van de prijzen voor de daaropvolgende maanden. Het is dus lonend, afhankelijk van de spreads tussen deze maanden, om de olie op te slaan. Maar dat idee hebben natuurlijk meer partijen en het zorgt er nu voor dat in de VS de opslagcapaciteit ver benut is. In Europa is nog wel ruimte, maar ook daar gaat het hard. De vraag is natuurlijk waar men naartoe moet met de olie als men op deze manier blijft produceren. Op enig moment zijn producenten gedwongen om te stoppen met produceren. Het kan simpelweg nergens meer heen. Naar verwachting zal er voor die tijd acties ondernomen worden door de producten. Wij denken ook niet dat de vraag naar olie in korte tijd sterk zal gaan toenemen richting het niveau van twee maanden geleden. We bevinden ons in onbekende wateren.

 

Het is duidelijk dat de olieprijs voor ons belangrijk is. Er zijn nog steeds veel gascontracten die geheel of gedeeltelijk op de olieprijs gebaseerd zijn. De olieprijs is een zeker een maat voor de economie en het energiecomplex. Er hangt dus veel aan vast.