De sancties tegen de Nord Stream 2

De sancties tegen de Nord Stream 2 (NS2) blijven gecontinueerd, maar kunnen de energietransitie in de weg zitten door mogelijk stijgende gasprijzen. Rusland kan nu nog zonder last te hebben van deze sancties een stuk van de NS2 bouwen.

 

Deze week zijn de schepen Akademik Tscherski en Fortuna, vanuit Rusland, begonnen met het aanleggen van een stuk van 2.6 kilometer van de NS2 in de Duitse wateren. Het doel is om meer deskundigheid op te bouwen, gezien zij nu nog gebruik mogen maken van de kennis en kundige van anderen zonder sancties. Rusland heeft namelijk vooral ervaring met het leggen van gasleidingen op het land.

 

Waarom gaan de sancties door onder Biden?

De sancties tegen de NS2, onder de Amerikaanse veiligheidswet, blijven gecontinueerd ook nu Biden aan de macht is. Dit omdat ook een deel van de Democraten tegen de aanleg is. Zij willen graag dat het dure schalie-gas uit de VS door Europa wordt afgenomen in plaats van het goedkopere gas uit Rusland.

 

Doordat de aanleg in Duitse wateren plaatsvindt ervaart Duitsland op dit moment druk vanuit de VS. Zo werden zij gevraagd, via de ambassadeur van de VS, een moratorium op te leggen op de aanleg van de NS2. Duitsland is dit niet van plan en zoekt de dialoog en samenwerking met de VS. Europa, en met name Duitsland, ziet helemaal geen problemen met de veiligheid van de import van Russisch gas. Uiteraard heeft Rusland de macht om de kraan dicht te draaien, maar naar verwachting zal dit niet gebeuren. Hiervoor is het belang veel te groot.

 

De sancties zitten de duurzame transitie in de weg 

De sancties van de VS kunnen juist de duurzame transitie in de weg zitten. De VS wilt dat Europa het LNG gaat afnemen, wat over het algemeen schalie-gas is. Biden heeft een visie voor duurzaamheid waar deze gaswinning niet in past. Deze vorm is verrevan milieuvriendelijk en daarom wilt Biden dit ook verminderen. Hij geeft aan dat de subsidies naar deze gaswinning zullen stoppen. Het gevolg is dat het niet meer rendabel is om dit gas te winnen. Blijven de VS dit wel doen dan zullen de gasprijzen voor Europa omhoog gaan. Een hoge gasprijs komt echter niet ten goede van de energietransitie. Het gas uit Rusland is juist geschikt om de transitie naar milieuvriendelijke energieopwekking mogelijk te maken en in elk geval van steen- en bruinkool af te komen.