De klant aan het woord: decentrale opwek en opslag

Flevonice is bekend door de ijsbaan, maar zijn nu in de overgangsfase naar de nieuwe situatie. De ijsbaan is afgebroken en de focus ligt op evenementen en duurzaamheid. Zij hebben een duurzaamheidsvisie voor nu en voor in de toekomst. Zij denken niet alleen na over energie neutrale opwek, maar ook over congestie, batterijen, een eigen energieketen en waterstof.

 

Voor nu richt Flevonice zich op zonne-energie, maar er ontstaat ook een verschuiving naar congestie en energieopslag. Maarten van de Ven, directeur van Flevonice, zegt “het is ooit begonnen doordat we de ijsbaan wilden koelen met energie neutrale opwek en sinds 2014 waren we al aan het kijken naar welke opwek het beste was. Zonne-energie was de enige reële optie.”

 

Echter door de aanleg van het zonnepark ontstond er een ander probleem. Een probleem waar meerdere delen van de Nederland last van hebben. De Nederlandse elektriciteitsinfrastructuur is namelijk niet berekend op de duurzame opwek en de pieken die hierdoor ontstaan. Er ontstaat een congestieprobleem. Daardoor schuift de focus van Maarten naar meer de duurzaamheidskant van de huidige infrastructuur.

 

Voor Flevonice betekent dit dat er een kabel, voor 40 MW, moet komen om zo de pieken op te kunnen vangen. Zonne-energie heeft namelijk een mooie curve met een piek in de zomer. In het najaar en de winter produceren zij maar 20% van wat zij kunnen. Hij vergelijkt het met de Formule 1 in Zandvoort straks. “Hoe kunnen we de toestroom van al die mensen en auto’s het beste oplossen zonder hele dure investeringen en uitbreidingen van het wegnetwerk?” Variabele opslag middels accusystemen voor de decentrale opwek is het antwoord. Dan is een dunnere kabel mogelijk en kunnen we de pieken afzwakken.

 

En hieromtrent is de samenwerking ook ontstaan met Powerhouse, Greener en Flevonice. Powerhouse kent de decentrale opwek als geen ander en Greener is gespecialiseerd in de batterijen. De pilot loopt net twee maanden en volgens Maarten is het spel net begonnen. Flevonice kan de energie kwijt, Greener kan de batterijen opladen en Powerhouse kan de flexibiliteit optimaal inzetten voor haar klant door de juiste markt op het juiste moment te selecteren. Een plus, plus, plus situatie!

 

Maar hier blijft het niet bij als het aan Maarten ligt, die nog grootste duurzaamheidsplannen heeft voor de toekomst. Hij zegt: “Ik zou het mooi vinden als we in de polder hier een waterstofproductie hebben en dat we om ons heen de tuinders kunnen voorzien van energie en zo de diesel eruit gaat en ze gaan rijden op waterstof. Dan heb je productie en consumptie heel dicht bij elkaar. Wij, als Flevonice, spelen dan een hele centrale rol in de productie en distributie van waterstof. Oftewel een eigen energieketen.”

 

Als laatste nog een gedeelde ervaring: “Iedereen zou een batterij moeten nemen en ik denk dat wij het geluk hebben gehad met het samenwerkingsmodel van Greener en Powerhouse. We moeten vanuit de industrie en overheid gaan kijken hoe we dit als vast onderdeel kunnen meenemen in de ontwikkeling van energie. Dus decentrale opwek en decentrale opslag en daar zit de grootste winst en lering”.