De druk op de gasmarkt blijft aanhouden

Het leek er even op dat koud weer een einde zou maken aan de daling van de gasmarkt. Maar een verandering van de weersverwachtingen en een bijzondere situatie in de balancering maakte een eind aan die gedachte.

Dat de storages bijna helemaal vol zitten roepen we al een tijdje, maar vorige week gingen de prijzen van de gasmarkt voor deze week iets omhoog vanwege de koude weersvoorspellingen. In het weekend zou het warm worden, echter werd het veel warmer dan voorspeld. Hierdoor ontstond een overschot aan gas, wat bijna niet meer meer weggewerkt kon worden. Het gevolg… een novum.

 

Voor het eerst sinds 2011, toen het nieuwe balanceringssysteem in werking is gegaan, zijn er negatieve prijzen op de balanceringsmarkt. Er zijn verschillende escalaties in het systeem die afhankelijk zijn van de zone waar het balanceringssignaal van GTS zich in bevindt.

En in de nacht van zaterdag op zondag was deze situatie aanwezig. Het systeem was zo “long” dat de balancering in de rode zone terecht kwam. Het kon echter zonder dwang door de markt worden opgelost. Er waren nog partijen die ruimte hadden in hun storage of anderszins. Daar hing wel een prijskaartje aan. De kopers van het gas kregen er geld bij. Er waren dus negatieve prijzen. De laagste prijs was -5.75 Eur/MWh.

 

Bron: GTS

 

Wat betekent dit nu voor de komende periode in de gasmarkt?

• De storages zitten en blijven bijna maximaal vol.
• Er is een flinke vloot LNG schepen op weg naar Europa. Daarnaast liggen er nog flink wat schepen om gelost te worden.
• Er is nog steeds ruim voldoende aanbod vanuit Noorwegen en Rusland.

 

Het einde jaar is in zicht waardoor we de buitentemperatuur zullen zien dalen, waarmee de vraag naar aardgas weer naar normaal gaat. Betekent veel druk op de prijzen op korte termijn en minder druk op de prijzen op langere termijn. In het verleden werden dit soort overschotten of tekorten weggeregeld door meer of minder gas uit Groningen te produceren. Dat is nu niet meer het geval, waardoor bijvoorbeeld relatief hoge buitentemperaturen direct invloed hebben op de prijs

 

Disclaimer