Dagveilingen Noodvermogen

De markt omtrent het leveren van noodvermogen zal veranderen per 1 september, oftewel volgende week dinsdag. Deze zal de stap maken naar dagveilingen.

TenneT is verantwoordelijk voor het behouden van het evenwicht van de elektriciteitsmarkt. Dit evenwicht wordt gecreëerd door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. TenneT doet dit doordat aangesloten partijen hun dagelijkse geplande stroomproductie, verbruik en transmissiebehoeften doorgeven. Als de werkelijke productie en consumptie afwijken van de schattingen ontstaat er disbalans. Dit evenwicht wordt dan hersteld doordat partijen noodvermogen leveren. Het leveren van dit noodvermogen gebeurde tot nu toe op maandbasis en de afgelopen twee maanden op weekbasis.

Nu zal de vervolg stap worden genomen. De interne markt voor elektriciteit is dan verplicht om dan alle contracten voor balanceringscapaciteit niet later te sluiten dan één dag vóór de levering van de balanceringscapaciteit. Daarbij mogen ze een looptijd hebben van maximaal één dag. Ofterwel de biedingen voor regel- en reservevermogen, om het net stabiel te houden, moeten worden ingekocht middels dagveilingen. Dit betekent dat er dagelijks een veiling georganiseerd wordt.

Hoe werken deze veilingen dan?
Elke dag houdt TenneT een veiling voor de inkoop van balanceringscapaciteit voor de volgende dag. Powerhouse plaatst dagelijks een bieding. Dit betekent dat deelnemers elke dag de vrijheid hebben om tot 08:30 de beschikbaarheid door te geven. Dit kan gemakkelijk en snel via het nieuwe Energy Optimizer klantportaal. Deze mogelijkheid biedt extra flexibiliteit doordat er elke dag gekeken kan worden naar de eigen bedrijfsbehoefte en de ruimte die er nog is.

TenneT zal vervolgens rond 09:45 bekend maken of Powerhouse de dagveiling heeft gewonnen of verloren. Dit zal daarna zichtbaar worden in het klantportaal.

Meet weten over Noodvermogen? Lees er hier alles over.

Powerhouse ondersteunt haar klanten hierbij middels het nieuwe klantportaal. Heeft u hierover vragen, vul dan het onderstaande formulier in.  Dan nemen wij contact op met u.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.