Gas en power update 10/7

  

Korte termijn Gas: volgt olie en kolen omhoog

Een stevige opening van de kolenprijs die onmiddellijk bij opening naar de 92.00 USD/ton ging en later in de dag bijna naar 93.00 USD/ton opliep. De vraag blijft groot . En prompt ging uiteraard gas met de curve mee omhoog, maar ook het onderhoud aan het Pools-Duitse gasknooppunt Mallnow zorgde ervoor dat de prijzen tot en met volgende week wat harder stegen dan de Balance of Month. Het waren geen grote verschillen, maar het laat wel zien onderhoud in de zomer wel degelijk invloed heeft op de prijsniveaus. Door het onderhoud is het duurder om te importeren en daardoor minder aantrekkelijk om te injecteren. De injecties in storages waren gisteren 63 mcm tegenover een daggemiddelde van 72 mcm/d vorige week.

Lange termijn Gas

De curve ging backwardated omhoog en volgde de bullish olie- en kolenprijzen. De voorkant van de curve, Win18, ging 0.375 Eur/MWh omhoog. Achteraan de curve, Win22, ging het 0.20 Eur/MWh omhoog. We denken dat de backwardation er erg gemakkelijk weer uit zou kunnen lopen als de olie- en kolenprijzen eventueel zouden gaan dalen. Voorlopig zijn er echter weinig bearish signalen.

Korte termijn Elektriciteit: Powercurve beweegt richting jaarrecord

 

Aan de voorkant van de curve was het sentiment bullish! De curve steeg fors op basis van stijgende grondstofprijzen. Het warme weer zorgt ervoor dat er meer vraag is naar stroom waardoor er ook meer vraag is naar kolen. Daarnaast is het ook behoorlijk droog geweest wat impact heeft op Hydro installaties. Volgende week wordt er overigens in China, wat soortgelijk weer heeft ondergaan de afgelopen weken, koelere temperaturen en neerslag voorspeld.