Corona en de gasmarkt

De maatregelen die China heeft genomen om verdere verspreiding van het Covid-19, eerder nog het Corona-virus geheten, te voorkomen hebben een fikse wissel getrokken op de Chinese economie. Wat zo mogelijk ook nog verdere impact kan hebben op de Nederlandse gasmarkt.

China is de grootste importeur van LNG en heeft voornamelijk lange termijn contracten afgesloten met de gasleveranciers. Door alle recente ontwikkelingen in China, staat de economie praktisch stil. Hierdoor heeft China maar een deel van het geplande gas nodig. Naar verwachting zal de vraag naar gas in februari in China 30% lager zijn dan in dezelfde maand in 2019. Het gevolg hiervan is dat een deel van de LNG aanvoer niet nodig zal zijn en dat deel wordt nu verkocht op andere plaatse in Azië. De EAX, de Oost-Aziatische LNG index, staat sinds het begin van deze maand voor het maart contract onder de prijs van de TTF (gasmarkt). Het gevolg hiervan is dat het overgebleven LNG nu richting Europa wordt vervoerd. Eenvoudigweg omdat de prijzen hier het hoogst staan.

 

Echter is het aanbod van LNG in Europa op dit moment al groot en ruim dekkend. Het groeiende aanbod van LNG vanuit China, door de huidige situatie, bovenop de grote import uit Noorwegen en Rusland, de relatief volle storages en nog steeds warm weer zorgen voor nog meer druk op de prijzen aan de voorkant van de gasmarkt.