Corona crisis en de gasmarkt

Na tumultueuze weken lijken de markten even tot stilstand te zijn gekomen. Hoewel het absoluut niet zeker is of de bodem bereikt is. Het is nu dus even relatief rustig en een goed moment om de zaken even op een rijtje te zetten.

Het meest opvallende zijn de prijzen die hard naar beneden zijn gegaan. Er zijn verschillende zaken die hier een rol spelen.

  • De olieprijs. Rusland en OPEC hebben hun alliantie opgezegd en in plaats van een productiebeperking hebben beide besloten de productie te verhogen. En dat heeft een enorme impact gehad op de olieprijs die zelfs onder de 30 dollar per vat uitkwam. Olie is nu eenmaal een maat voor de energiemarkt en heeft een forse invloed op de gasmarkt.

  • Een verwachte recessie. In veel landen is de economie tot stilstand gekomen en verwacht men een fikse economische terugval. En dat bleek uit de hard dalende beurskoersen. En dat betekent een daling van de vraag naar energie en dus ook gas.

  • LNG aanvoer. Er is een mondiale overproductie van LNG. In China lijkt de crisis onder controle en lijkt de economie, hoewel flink geraakt, weer op gang te komen. Een groter deel dan de afgelopen maand gaat nu ook die kant op. Maar vooralsnog heeft dat geen enkel effect op de aanvoer naar Europa.
  • Storages. Deze zitten, tot aan het eind van deze winter, dus eind maart, nog steeds voor de helft vol. Er wordt nu flink uitgestroomd omdat een flink deel van de storagecontracten een bepaald niveau aan het eind van de winter eisen. Dat de storages dus aan het begin van de zomer al half vol zitten, heeft dus ook effect op de vraag. Welke lager is, omdat er minder injecties nodig zijn.

In Europa is in maart tot nu toe flink minder gas verbruikt. Daar heeft het warme weer ook mee te maken, maar de daling is zeker meer, dan verwacht mag worden na correctie.

Er is minder industrieel verbruik en er is zeker ook minder verbruik door gascentrales. De effecten van de crisis tekenen zich al af en de verwachting is dat die de komende weken groter zullen gaan worden. We denken dus dat de vraag nog verder af zal nemen. Zeker als eind maart de temperaturen rond het langjarig gemiddelde komen te liggen, volgens de laatste weersverwachtingen. En we zien ook geen reden om aan te nemen dat het aanbod omlaag zal gaan. En dat komt bovenop het al absolute lage niveau waarop de gasmarkt al voor de crisis stond.