Clauscentrale weer in werking

De Clauscentrale gaat weer in productie. De verwachting is dat de centrale in het tweede kwartaal van 2020 weer operationeel is. Gaat dit de marktprijzen beïnvloeden?

Clauscentrale stilgelegd

De Clauscentrale uit 1977 is een elektriciteitscentrale in Maasbracht, bij Roermond. Het is de grootste gasgestookte centrale van Nederland met een vermogen van ruim 1300 MW. In 2012 is de centrale groots gemoderniseerd. Na 2 jaar productie werd de centrale stilgelegd als gevolg van overcapaciteit. De Clauscentrale bestaat uit geschakelde gasturbines. Het nadeel hiervan is dat het rendement daalt als niet alle gasturbines gebruikt kunnen worden. Door de grootte draaide de centrale vaak in deellast waardoor de financiële haalbaarheid onder druk kwam te staan. De combinatie van goedkope elektriciteit uit Duitsland, de subsidie op duurzame energie in Nederland en de lage energieprijzen drukte de centrale verder uit de markt.

Testperiode medio 2020

Inmiddels is de marktsituatie behoorlijk veranderd. De energieprijzen zijn hoger, de vraag naar elektriciteit is toegenomen en het kabinet is overeengekomen om de kolencentrales uit te faseren. Daarom is besloten om de Clauscentrale weer te gaan voorbereiden op productie. Het doel is om de centrale in de tweede helft van 2020 operationeel te krijgen. Dan kan er een testperiode starten van een aantal maanden. De prognose die al eerder is afgegeven is dat in het laatste kwartaal van volgend jaar de centrale weer volledig operationeel zou moeten zijn. Als de testperiode goed verloopt, is dit wellicht al wat eerder.

Levering Belgische markt

De Clauscentrale ligt vlakbij de Duitse en Belgische grens. Vanuit België is al meerdere malen interesse getoond om een elektriciteitskabel aan te leggen over de 13 kilometer tussen Maasbracht en  de Belgische grens. Met name ook door de zorgen over de continuïteit van de energielevering van de Belgische kerncentrales. Omdat hier veel politieke onduidelijkheid over is, verwachten we dat dit project niet klaar is voor het einde van 2020. De centrale zal daarom eerst aan het Nederlandse net gaan leveren, mogelijk later aan het Belgische net.

Effect op marktprijzen

Het weer operationeel krijgen van de Clauscentrale heeft nog geen effect op de marktprijzen omdat de afzonderlijke kwartalen van 2020 nog niet verhandelbaar zijn. Het eerste kwartaal van 2020 vormt hier een uitzondering op, maar dan is de centrale nog niet operationeel. De berichtgeving rondom de Clauscentrale kan de energieprijzen wel gaan beïnvloeden, zeker in combinatie met het uitfaseren van kolencentrales. Als de overgang soepel loopt, zullen er minder zorgen zijn over beschikbaarheid en dat houdt de markt rustig. Wat hier ook zeker bij helpt is dat de gascentrale Moerdijk II nog tot het eerste kwartaal van 2020 beschikbaar is, langer dan eerst werd aangenomen.

 

Zie onbalans en prijzen voor uw dagelijkse update van de energieprijzen.

 

Disclaimer marktinformatie