25/7 energiemarkt update

Macro-economie

De waarschuwing van Trump aan Iran om nooit meer richting de VS te dreigen heeft niet erg veel indruk gemaakt. En dat was dan ook niet de verwachting. De retoriek van Iran is mogelijk nog dreigender van aard dan die van Trump. Iran liet weten dat wanneer de VS de olie-export van Iran gaan blokkeren de VS op een “onvoorstelbare en betreurenswaardige” reactie kan rekenen. Deze oorlogsretoriek zal vooralsnog niet zo snel tot een gewapend conflict leiden, zo denken analisten. Toch worden er langzamerhand wel wat risicopremies gerekend. De euro won wat ten opzichte van de dollar en verloor wat meer ten opzichte van de Britse pond.

 

 

Olie en kolen: Fuels volatiel, maar omhoog

Olie: Het was een gisteren onrustige dag met redelijk wat volatiliteit. Tot net voor de opening van de markt in de VS was het rustig. Maar na de middag begon de markt behoorlijk te bewegen. Eerst hard omlaag om na de opening in de VS weer hard omhoog te gaan. De verdere stijging van de markt laat een langzaam stijgende trend zien vanaf 16 juli. Langzaam maar zeker komt er weer wat vertrouwen terug. Daarbij helpt de ruzie tussen de VS en Iran natuurlijk ook.

Kolen: De kolenprijs ging in de ochtend voortvarend van start en handelde tot net na de middag omhoog. Daarna begon de prijs te dalen met de olie om daarna weer met de olie omhoog te gaan. Uiteindelijk sloot de prijs voor Cal19 hoger boven de 87.00 USD/ton.

 

 

 

Gas: Curve licht omhoog

Gas: Korte termijn

Het TTF systeem was in tegenstelling tot maandag prima in balans. Het drukte enigszins de prijzen op de prompt die wat omlaag ging, ongeveer 0.05 Eur/MWh. Niet echt een grote daling. Dit in tegenstelling tot de curve die wat omhoog ging. Het was een volatiele dag op de andere commoditie markten, maar daar viel op de gasmarkt niet veel van te merken.

 Gas: Lange termijn

De curve ging bij opening wat omlaag omdat de markt er wat bearish uit zag. Later op de dag begon de markt de olieprijs te volgen die omhoog ging. Zoals gezegd waren de olie- en kolenmarkt erg volatiel maar volgde de gasmarkt niet echt.  Aan het eind van de dag was de curve ongeveer 0.075 Eur/MWh omhoog. Het ziet er vandaag wat meer bullish uit, maar dat kan ook zeer tijdelijk zijn.

 

Elektriciteit: Aanhoudend warme weer en hogere kolenprijs zetten powercurve hoger

 

 

Elektriciteit: Korte termijn

Aan de voorkant van de curve was het sentiment wederom bullish!  De frontmaand vond steun van de hoge spotclearing (APX en BPX) en ook het aanhoudende en relatief warme weer. Daarnaast zaten ook de grondstofprijzen in de lift wat uiteraard ook een prijsverhogend effect had op de voorkant van de curve.

Elektriciteit: Lange termijn

Aan de achterkant van de curve was het sentiment wederom bullish!  De powercurve zit de afgelopen dagen weer fors in de lift. Dit wordt met name veroorzaakt door de stijgende kolenprijs. De cal 19 base in Nederland staat nu op 49.35 EUR en is daarmee nog 0.40 EUR verwijderd van de hoogste stand van het jaar.

 

 

 

 

 

Emissies: CO2 even zijwaarts

De prijs van EUA certificaten ging gisteren iets omlaag. Maar zo weinig dat het een zijwaartse beweging genoemd kan worden. We zien het als een pas op de plaats om verder te gaan stijgen.