24/8 Energienieuws update

Wilt  u meer weten wat de impact is voor uw energiecontract?

Neem contact op met u accountmanager of vul het contactformulier in.

Gas – Curve verder in backwardation

 

 Gas – Korte termijn

TTF was als gevolg van het onderhoud aan het Troll platform in het Noorse gasnet flink short. De toenemende vraag en relatief donker weer werkte daaraan mee. De prompt ging bovendien ook nog mee omhoog met de curve en de opwaartse beweging werd ook nog eens gesteund door het koudere weer van het aankomend weekend. Het is voor het eerst sinds een lange tijd dat de temperaturen even onder normaal worden voorspeld.

Gas – Lange termijn

De curve raakte verder in backwardation. De voorkant van de curve ging gisteren bij opening onmiddellijk omhoog en sloot op de wintermaanden Dec18, Jan19 en Feb19 bijna 0.40 Eur/MWh hoger dan eergisteren. Behoorlijk bullish dus. De achterkant van de curve bleef achter en sloot maar 0.05 Eur/MWh hoger. De oorzaak was de sterke stijging van de olieprijs eergisteren. Die was duidelijk nog niet verwerkt in de gasprijs. Bovendien neemt de premie voor de genoemde wintermaanden toe nu de injecties in storages nog steeds achterlopen op schema. De spread Win18xSum19 werd gisteren op 4.225 Eur/MWh als high gehandeld. De closing was 4.175 Eur/MWh. Wellicht raken we langzaam op het hoogste punt, maar er is nog steeds een reële kans dat deze spread nog verder oploopt. Echt bearish signalen zien wel nog niet voor de komende winter.

 

 

Elektriciteit – Beperkte beschikbaarheid NorNed

 

Elektriciteit – Korte termijn

De spotprijzen kwamen uit voor 58 €/MWh voor de basecontracten en opmerkelijk genoeg 57.20 voor de piek contracten. Dit wordt voornamelijk gedreven voor hoge wind productie gedurende de dag in combinatie met zonnig weer. Wel interessant is dat er voor vandaag een beperking is van de transport capaciteit vanuit Noorwegen richting Nederland, van de 700 MW is er slechts 100 MW beschikbaar. Tennet heeft al opgeroepen dat het krap kan worden qua beschikbaarheid.

Elektriciteit – Lange termijn

De contracten op de curve schoten verder door de sterk stijgende CO2 prijs. Doordat deze ruim 50 cent liet zien werden de base contracten in Nederland ook flink duurder. Het cal19 contract steeg met ongeveer 60 cent tot 54.15 €/MWh.

 

Iedere dag volledige op de hoogte zijn van het laatste energienieuws? Activeer de energienieuwsmodule in het Powerhouse Energy Platform. Neem contact op met u accountmanager of vul het contactformulier in.