22/8 energienieuws update

Emissies – CO2 knalt verder omhoog
De prijs voor CO2 certificaten schoot gisteren in een vlotte beweging omhoog en door de 19.00 Eur/ton heen naar 19.39 Eur/MWh. En ook daar ligt nog lang de top niet. Analisten denken dat over niet al te lange tijd de prijs naar 24.00 Eur/MWh zou kunnen gaan.

Gas – lange termijn
De Win18/Sum19 spread ging gisteren weer verder omhoog. De voorkant van de curve tot en met Win18 steeg eenvoudigweg harder dan de producten daarna en dat leverde een high van 4.15 Eur/MWh op deze spread op. De rest van de curve ging de hele dag omhoog. Sep-18 handelde zo hoog als 24.70 Eur/MWh.
Toch kon de prijs niet worden vastgehouden. De olieprijs sloot wel hoger, maar het grootste deel daarvan vond plaats na het sluiten van de gasmarkt. De dalende kolenprijs had meer impact en zorgde ervoor dat het grootste deel van de winst verdampte.

 

Gas – korte termijn
Onderhoud en storingen waren gisteren het onderwerp van de markt. Maar ondanks was de markt op TTF gisteren in balans. Gisteren was de vraag ongeveer hetzelfde als maandag. Iets warmer weer houdt op dit moment een verder stijging van de vraag tegen. De intramaand producten en de frontmaand gingen in lijn met van de voorkant van de curve tot en met het einde van het jaar hard omhoog en daarna weer omlaag om 0.075 Eur/MWh hoger te sluiten. We houden voorlopig een bullish outlook.