14/8 energiemarkt update

Olie en kolen

 

Olie zijwaarts, kolen omhoog

 

Olie

De olieprijs bewoog gisteren nauwelijks. Er was niet veel gaande en het lijkt er op dat handelaren afwachtend kijken naar de ontwikkelingen rond Turkije en Iran. Het betekent in elk geval dat de olieprijs zich nog steeds gemiddelde wat omlaag beweegt, maar nog steeds binnen de bandbreedte 72.00-75.00 USD/bbl valt. De prijs daalde aan het eind van de dag zelfs nog tot iets onder het niveau van afgelopen vrijdag.

Kolen

De kolenprijs liet gisteren weer een stijging zien. De markt trok zich niet veel aan van de zijwaartse beweging van de olie en schoot in rap tempo tot boven de 88.00 USD/ton om uiteindelijk op dat niveau te sluiten. Een gezonde koop interesse van China en India ligt hieraan ten grondslag. Tegen het einde van augustus verwachten we dat deze interesse alleen maar gaat toenemen om de voorraden voor de winter weer op peil te brengen.

 

Elektriciteit

 

Cal19 prijs boven de 51 euro

 

Korte termijn

De spotclearing kwam fractioneel lager uit dan de prijzen voor maandag door gelijkblijvende fundamentals. De verwachting is dat de windproductie zich zal stabiliseren rond het lang jarig gemiddelde in zowel Duitsland als Nederland. De vraag is beduidend lager dan de afgelopen weken door de lagere temperaturen terwijl het nog wel vakantietijd is.

De markten van Duitsland, Belgie, Nederland en Frankrijk waren gekoppeld en kwamen uit op ongeveer 55,50 €/MWh voor de basecontracten en bijna 57 €/MWh voor de pieken.

Lange termijn

De prijzen op de curve stegen maandag verder wat gedreven werd door de onderliggende stijging van kolen en gas in combinatie met de sterk stijgende CO2 prijs die inmiddels door de 18 euro per ton is gegaan. Hiermee kwam de prijzen voor Cal19 baseload uit boven de 51 euro per MWh, de hoogste stand tot nu toe.

In Belgie blijft de spanning rondom de Q4 de markt bezig houden, daar zouden de kerncentrales terug moeten komen van 1 GW naar volledige beschikbaarheid van 6 GW. Helaas hebben deze centrales geen historie van hoge betrouwbaarheid, de markt houdt rekening met mogelijke uitstel.

 

  • Indien u elke dag het marktnieuws wilt ontvangen, dan kunt u contact  opnemen met onze Customer Support afdeling (sales@powerhouse.nl / T +31 88 770 7715 of uw accountmanager.
  • Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen met relevante highlights, dan kunt u zich inschrijven middels deze link: https://powerhouse.net/powerblog/