1/8 energiemarkt update

Olie en kolen

Olie omlaag, kolen op het laats omhoog

Olie

De olieprijs begint weer langzaam bodem te verliezen en sloot gisteren lager. Het lijkt er op dat de trend omhoog begint af te buigen naar een meer zijwaartse beweging. Dit werd gisteren enorm gesteund door de cijfers van de Amerikaanse olie-industrie die een stijging van de ruwe olievoorraden van 5.6 miljoen vaten lieten zien. Dit terwijl op een daling van 2.9 miljoen vaten was gerekend. De voorraadcijfers die vandaag gepubliceerd worden door de Amerikaanse overheid zijn dan ook belangrijk. Aan de andere kant, het effect vorige week op een fikse daling was marginaal. Maar in een bearish stemming kan een bevestiging wat meer druk naar beneden gaan geven.

Kolen

De kolenprijs ging bij opening onmiddellijk omlaag achter de wat bearish openende oliemarkt aan. Gedurende de dag was er wel wat herstel en sloot de prijs voor Cal19 toch weer 0.20 USD/ton hoger. De druk uit China is echter duidelijk minder geworden omdat er deze zomer veel hydropower geproduceerd wordt in China en in combinatie met maatregelen die op verschillende plaatsen in Azië worden genomen levert dit een ietwat bearish kolenmarkt op. We denken wel dat de in september en oktober de prijzen nog wel wat steviger zullen gaan stijgen.

 

Gas

Gasmarkt loopt wat omlaag

Gas: Korte termijn

Het is duidelijk dat de Nord Stream leiding weer in bedrijf is. De export naar Duitsland vanuit Nederland is minder en de import vanuit België naar TTF is flink afgenomen. Dit zorgt voor een daling van de flow door de interconnector van het VK naar België. Er is dus ontspanning op de markt. Dat viel gisteren overigens nog niet te zien in de systeembalans. TTF zat de hele dag short en de prijzen WithinDay lagen de hele dag hoger. Wel zagen we dat frontmaand gisteren, tezamen met de rest van de lopende zomermaanden, omlaag ging. Het leidde wel tot wat meer injecties, maar niet van harte, tenslotte is de spread met de Win18 nog steeds aan de kleine kant.

 

Gas: Lange termijn

De curve ging gisteren ook omlaag en dat was in de lijn met de licht bearish markt. De lage voorkant van de curve, de lopende zomermaanden, gingen omlaag, maar dat leidde niet tot een grotere spread met de Win18 omdat deze ook mee omlaag ging. Een dezer dagen, we verwachten wel na de vakanties, denken we dat de spread, lopende zomer-Win18 zal gaan toenemen. Zoals we steeds blijven melden, de storage niveaus zijn nog steeds niet op orde.

 

Elektriciteit

Powercurve toont herstel aan eind van de dag

Elektriciteit: Korte termijn

Op de onbalansmarkten werd er gisterenmiddag vooral afgeregeld. Dit werd veroorzaakt doordat er bij vlagen aanzienlijk meer wind was dan was voorspeld. Op de spotmarkten qua hoogte van de prijzen geen verassingen. Wat wel opvalt is dat Nederland, Belgie en Duitsland nagenoeg gekoppeld zijn en dat dit vaker voorkomt dat in de afgelopen jaren. De frontmaand, vanaf vandaag September, werd goedkoper.

Elektriciteit: Lange termijn

Aan de achterkant van de curve is het sentiment was het sentiment de afgelopen dagen bearish. De voornaamste driver achter deze daling was wederom de kolenprijs. De kolenprijs opende aanzienlijk lager maar werkte een deel van de ze daling gedurende deze dag, na 16 uur, wel weer weg. Het ziet er dan ook naar uit dat er vandaag een hogere opening op de borden zal staan.