Via Roma: Energie staat gelijk aan verduurzaming.

Powerhouse op bezoek bij Via Roma

Maandagochtend om negen uur staan we op de stoep bij Erik Willemsen de directeur/eigenaar van Via Roma in Hillegom. Via Roma is een bedrijf dat bloembollen bewaart, koelt en prepareert voor kwekers, broeiers en exporteurs. We beginnen met een rondleiding door het bedrijf en stappen een grote koelcel binnen, of beter gezegd een verwarmde klimaat cel. Het hart van het bedrijf zijn namelijk de koel- of warmtecellen, of zoals Erik ze noemt climate conditioners. Deze zijn er voor de perfecte zorg en behandeling van de bollen, die variërend van -2°C tot +35°C worden opgeslagen. De opgeslagen bollen worden hier klaar gemaakt zodat de kweker ze kan planten.

Via Roma speelt een centrale rol in de ‘bollen life cycle’. Na het planten worden de bollen na 1 jaar geoogst en behandeld door Via Roma om vervolgens door kweker in de kas te worden gepland. Nadat de bloemen van de bollen zijn geoogst, worden deze als ‘afbroei’ weer de grond in gestopt voor nog een oogst het volgende jaar en om daarna weer als bol te worden behandeld, zo begint de ‘life cycle’ van de bollen opnieuw bij Via Roma.

Voor Erik staan de twee D’s voorop in de bedrijfsvoering; Digitalisering en Duurzaamheid. Met de digitalisering staat het bedrijf en de sector aan het begin van het digi-tijdperk. In de koelcellen en hallen hangen overal sensoren om de temperatuur en luchtvochtigheid continue te meten en zodoende in de gaten te houden. Maar om te zorgen dat de medewerkers feeling blijven houden met de bollen-producten en processen hangen er ook overal nog thermometers en Relatieve Vochtigheid (RV) kaarten om snel even te checken of alles goed gaat. Ook laat Erik ons een gasmeter zien die de uitstoot van het gas ethyleen meet om te zorgen dat de bewerking van de tulpenbollen goed gaat, want sommige bollen stoten zure gassen uit die andere bollen beschadigen. De digitalisering ziet Erik dan ook als een manier om klanten steeds verder te kunnen ontzorgen op de piekmomenten en bij te dragen aan het verbeteren van het financieel resultaat van zijn klanten

Duurzaamheid zit in het DNA van Erik. Sinds 1993 gebruiken zij al een warmtepomp als substituut om minder gas te verbruiken voor het opwarmen van de warmtecellen en ook hebben zij enige tijd geleden reeds geïnvesteerd in het monderniseren van de climate conditioners, LED-verlichting en gelijkstroom. Verder is er 2 maanden geleden ook geïnvesteerd in zonnepanelen om nog verder te verduurzamen. Zij dekken nu 20% van hun eigen energiebehoefte af! Middels deze aanpassingen komen zij tegemoet aan de eisen vanuit de overheid, maar ook voor de afnemers. Denk hierbij aan het eisen aan biologisch afbreekbare verpakkingen of de CO2-footprint van de organisatie. De kans bij duurzaamheid zit in het vooroplopen en het beste de investeringen doen, want Erik gelooft dan in een mooie toekomst. Daarnaast kan deze verduurzaming ook zorgen voor lagere energiekosten, want ook hierop besparen staat centraal. Al deze maatregelen omtrent duurzaamheid brengen zeker niet alleen kansen met zich mee, maar ook bedreigingen. Dit kan namelijk aanzienlijke kosten met zich mee brengen, omdat bijvoorbeeld bij een wettelijk verbod op bepaalde koude middelen direct nieuwe koelcellen moeten worden gebouwd. Daarnaast kijkt hij naar de mogelijkheden om geheel van het gas af te komen door meer te investeren in warmtepompen.

Voor de toekomst staan bij Erik de twee D’s voorop, alles om om zijn klanten tevreden te houden.