NL
Terug naar Powerblog

Winter power prijzen gedaald door hoge beschikbaarheid

Background

Winter power prijzen gedaald door hoge beschikbaarheid

 

Nu de zomer ten einde loopt is de markt zich meer aan het focussen op de aankomende winter. Welke risico’s liggen er voor aankomende winter qua beschikbaarheid en vraag ontwikkeling? En hoe ontwikkelde de Q4-19 en Q1-20 prijs zich de afgelopen maanden?

 

In de prijsontwikkeling is een duidelijke neerwaartse trend zichtbaar. Begin april ging de baseloadprijs in Nederland sterk omhoog van 50 naar 60 euro per MWh. De drijfveer hiervoor was met name de CO2 prijs die steeg naar 25 euro per ton. Tussen de Q4 en Q1 contracten is weinig verschil zichtbaar. In de maanden na april, zakte de prijs echter van 60 euro naar 50 euro per MWh. Q4 zakte tot ongeveer 45 euro per MWh. De spread tussen de twee contracten nam toe.

 

De dalende electriciteitsprijs is opmerkelijk, aangezien de CO2 prijs nog steeds stijgende is. Begin juli was de CO2 prijs gestegen naar 29 euro per ton. Normaal zou dit direct doorwerken in de powerprijzen. Maar gezien het tijd van het jaar en het onderhoud aan de centrales, werden risico premies overbodig. In april is het namelijk onzeker welk centrales er beschikbaar zijn in Q4, hiervoor betalen handelaren deze risicopremie. Doordat de beschikbaarheid van de centrales deze zomer uitstekend bleken te zijn, werd deze premie overbodig. De stijging van de CO2 prijs was niet sterk genoeg. In de laatste weken is de CO2 prijs gedaald tot 26 euro per ton en dat verklaart de daling aan het einde van de grafiek. Daar komt nog bij dat de gas storages in Europa uitzonderlijk vol zitten waardoor er een bearish sentiment uit die markt over komt.

 

 

Ondertussen loopt de spread tussen de twee producten wel op, ook dat kan verklaard worden door de onzekerheid rondom beschikbaarheid. Er is nog een langere periode tot levering ten opzichte van het Q4-19 product en daarmee mogelijk meer onverwachte outages aan centrales. Gecombineerd met dat er meer risico in de gasmarkt zit tijdens Q1 ten opzichte van Q4 (zijn de storages aan het einde van de winter nog vol genoeg, of is er kans op weer een cold spell scenario?) werkt door in de markt.

 

Gekeken naar de beschikbaarheid voor aankomende winter lijkt deze op dit moment erg goed in zowel Nederland als Belgie. In Nederland is van november tot maart 4 GW aan kolencentrales beschikbaar en 7 GW aan gascentrales. In Belgie zakt de kern beschikbaarheid van 6 GW nu naar 4 GW in januari, dit is nog een stuk hoger dan de 1 GW van afgelopen winter. Ook qua gascentrales zit Belgie ruim met 5 GW aan beschikbaar vermogen voor de hele winter.

 

Bij extreem weer kunnen spotprijzen zeker nog hoge niveaus bereiken, Belgie zit standaard short tijdens de winter, maar lijkt veel beter voorbereid dan afgelopen winter. Dit geeft de markt rust wat ook doorwerkt in de Nederlandse prijzen.

 

Disclaimer

Op onze PowerBlog

Hans, Frans, Robert, Marina, Jorn, Marijn, Jeroen.....Powerhouse Experts

Vraag hulp van de experts

Ga aan de slag met jouw energie-, duurzaamheids- of digitaliseringsvraagstuk

  • Energie oplossingen
  • Digitale oplossingen
Contacteer ons Vraag om een demo

Schrijf je in voor de Powerhouse nieuwsbrief

Blijft op de hoogte met het laatste energienieuws

Volg de energiemarkt op de voet!

Inschrijven Powerhouse nieuwsbrief

Schrijf je in voor het Powerhouse Weekvooruitzicht Energiemarkten