NL
Terug naar Powerblog

Wat verwachten we van gas deze zomer?

Background

De maand april is bullish begonnen. Dit is echter geen verrassing. Maar wat is de gas verwachting naar de zomer van 2021 toe?

Stijgende, bullish, factoren

Er is deze maand een aantal factoren die de prijs opdreven:

  1. Het is koud geweest de afgelopen maand. De temperaturen lagen sommige dagen flink onder gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Er is zelfs sneeuw gevallen.
  2. De hoge CO2 prijs, die zorgt ervoor dat opwekking met gas een stuk aantrekkelijkere is dan met kolen. De CO2 opslag bij kolen ligt immers hoger dan bij gas en hierdoor is het zelfs onrendabel om met kolen elektriciteit te produceren. Het zorgt ervoor dat er meer gas nodig is voor het produceren van elektriciteit. Deze vraag wordt alleen maar groter als het minder waait en/of de zon nauwelijks schijnt. Ook wel bekend als dagen met Dunkelflaute.
  3. Het onderhoud aan het Noorse gasnet loopt door tot eind juni. Hierdoor is er minder Noorse import.
  4. Ook het effect van de gaslevering van Rusland. Zij leveren in de zomer altijd minder gas dan in de winter. Dit zorgde ook voor een opdrijvend effect.
  5. De “lege” gasstorages moeten worden gevuld. De storages zijn de afgelopen winter flink leeg geraakt en moeten deze zomer weer worden gevuld. De kou zorgt er op dit moment zelfs voor dat er nog steeds gas uit de storages wordt gehaald. Dit moeten worden gecompenseerd in de zomer. Zij dienen voor de winter echt begint op niveau te zijn.

Dempende factor

Er is echter ook een dempende factor, en dat is LNG. Juist door de hoge CO2 prijs is het aantrekkelijk om LNG richting Europa te sturen. Het verschil in prijs tussen Europa en Azië is op dit moment in het voordeel van Europa. Daarnaast is de productie van elektriciteit in Azië met kolen goedkoper. Daar heeft men minder of geen CO2-heffingen.

Wat betekent bovenstaande dan voor de gas verwachting voor de rest van de zomer?

Bij stijgende temperaturen daalt normaliter de vraag naar gas. De komende periode wordt het beter en warmer weer. Dit heeft altijd een dempend effect op de prijzen. Echter zal het airco-effect in het derde kwartaal weer in werking treden. Met name in de maanden juli en augustus, zal de productie van elektriciteit worden opgevangen door gas in plaats van kolen. Hierdoor zal juist dan de vraag toenemen. Elk jaar neemt namelijk de vraag naar elektriciteit toe door airconditioning. Zonnepanelen compenseren deze stijging nog maal gedeeltelijk en zeker niet volledig. De hoge CO2 prijzen maken dat het dit jaar anders is. De vraag naar elektriciteit, die niet met zonne- en windenergie wordt geproduceerd, zal worden afgedekt met gascentrales.

 

Boven op dit alles worden de gasstorages later in het jaar gevuld. Het gaat dan om de storages in Europa die niet verplicht, vanwege regelgeving, gevuld moeten worden. Naar verwachting gebeurt dit pas in het derde kwartaal. Het prijsverschil nu tussen de zomer en de winter is nog niet aantrekkelijk genoeg. Dat betekent dat de zomerprijzen omlaag moeten, of de winterprijzen omhoog. De daling is nog niet ingezet wegens eerder beschreven factoren en de stijging van de winterprijzen laat ook nog op zich wachten. En als laatste is het nooit zeker of de prijzen voor gas in Azië laag blijven. Gaan die fors stijgen, dan zal de stroom LNG deze kant ook minder worden omdat het dan weer aantrekkelijker wordt om het naar Azië te verschepen.

Op onze PowerBlog

Hans, Frans, Robert, Marina, Jorn, Marijn, Jeroen.....Powerhouse Experts

Vraag hulp van de experts

Ga aan de slag met jouw energie-, duurzaamheids- of digitaliseringsvraagstuk

  • Energie oplossingen
  • Digitale oplossingen
Contacteer ons Vraag om een demo

Schrijf je in voor de Powerhouse nieuwsbrief

Blijft op de hoogte met het laatste energienieuws

Volg de energiemarkt op de voet!

Inschrijven Powerhouse nieuwsbrief

Schrijf je in voor het Powerhouse Weekvooruitzicht Energiemarkten