NL
Terug naar Powerblog

Nord Stream 2 afgebouwd?

Background

Om een lang verhaal kort te maken: aanvoer van gas uit Rusland via de Nord Stream 2 ondermijnt de export van LNG uit de VS naar West-Europa. De VS zou weleens tegen de draad in kunnen gaan.

Het leek er even op dat alle obstakels waren genomen om het laatste stuk, de 294 km lange pijpleiding, van Nord Stream 2 aan te leggen. Het laatste discussiepunt Denemarken was opgelost. De bedoeling is dat deze gasaanvoer gedurende 2020 operationeel te hebben. Er ligt enkel een ander probleem om te loer. De VS laat weten geen groot voorstander te zijn van deze leiding wegens politieke belangen.

 

Hoe wil de VS dit nu voorkomen?

Het “Senate Foreign Relations Committe” heeft een wet opgesteld met de naam “Protecting Europe’s Energy Security Act” die halverwege december in stemming wordt gebracht in de Amerikaanse senaat. Met deze wet worden schepen die onderdeel zijn van het Nord Stream 2 project, maar ook andere Russische exportleidingen die aangelegd worden of gepland zijn, gesanctioneerd. En bovendien gelden deze sancties ook voor personen die op enige wijze betrokken zijn bij verkoop, lease of anderszins bij deze speciale schepen zijn betrokken. Op dit moment zijn er vijf schepen op de wereld die dit werk aankunnen en die zijn allen eigendom van de bedrijven die onder de sancties zullen vallen.

De sancties bestaan uit het bevriezen van banktegoeden en van het weigeren van toegang tot de VS van de genoemde personen. De eigenaren van deze schepen en bedrijven die zwaar leunen op projecten uit de VS zullen daardoor in grote problemen komen. De kans is groot dat men zich uit het project Nord Stream 2 terug zullen trekken, met als gevolg een einde van het project.

 

Nederland is niet enkel afhankelijk van deze gastoevoer, want hiernaast is er ook nog de route via Oekraïne om gas Europa in te krijgen. Hoewel het Russische Gazprom en Oekraïense Naftagas nog steeds aan het onderhandelen zijn over een transportcontract, welke einde van dit jaar afloopt. Het probleem is echter dat juist Nord Stream 2 bedoeld was om deze route te omzeilen. Uitstel of afstel van Nord Stream 2 maakt de positie van Naftagas wel flink sterker. Helaas is dit extra gas voor West-Europa nodig. De vraag naar energie neemt nog steeds toe en in veel landen is men de productie met kolen aan het afbouwen. Daarnaast is gas onontbeerlijk in de transitie naar een schonere opwekking en CO2 uitstoot reductie.

 

Dit bovengenoemde zou weleens de druk op de ketel doen toenemen. Op dit moment zijn er veel bearish signalen, maar voor de langere termijn zou het aannemen van deze wet en vooral de uitvoering ervan wel eens van grote invloed kunnen gaan worden.

 

Disclaimer

Op onze PowerBlog

Hans, Frans, Robert, Marina, Jorn, Marijn, Jeroen.....Powerhouse Experts

Vraag hulp van de experts

Ga aan de slag met jouw energie-, duurzaamheids- of digitaliseringsvraagstuk

  • Energie oplossingen
  • Digitale oplossingen
Contacteer ons Vraag om een demo

Schrijf je in voor de Powerhouse nieuwsbrief

Blijft op de hoogte met het laatste energienieuws