NL
Terug naar Powerblog

Invloed CO2 op powermarkt

Background

Op 1 april 2019 publiceert de Europese Commissie het jaarrapport over de CO2 uitstoot in Europa. Dit rapport, waarin alle grote sectoren binnen Europa zijn meegenomen, representeert de CO2 uitstoot in megaton (Mt) van het afgelopen jaar. De inschatting is dat de totale uitstoot van ruim 1800 Mt in 2017 zal dalen naar 1750 Mt in 2018. De powermarkt lijkt hier grotendeels debet aan te zijn: in 2017 was de uitstoot 950 Mt, in 2018 is de verwachting dat dit terugloopt naar 900 Mt.

Daling CO2 uitstoot door renewables

De daling van de CO2 uitstoot komt doordat er steeds meer renewables geïnstalleerd zijn. Nederland ging bijvoorbeeld van 2 GW naar 4 GW solar in 2018. Deze trend zien we ook in andere landen van de Europese Unie, ondanks de lage windproductie van afgelopen zomer. Door de zachte winter van dit jaar was de elektriciteitsvraag in België en Frankrijk wel een stuk lager. Gecombineerd met de hoge CO2 prijzen is er een fuelswitch aan het voltrekken, wat de uitstoot verder drukt. Dat is precies het doel van de Europese Commissie met het Emissions Trading Scheme (ETS).

Impact Brexit op CO2 markt

De impact van de Brexit op de CO2 markt blijft onduidelijk. Het is hierbij vooral van belang hoe Groot-Brittannië de EU gaat verlaten. Mocht er een hard- of softBrexit deal komen, dan volgen er afspraken over het omzetten van ETS naar een carbon tax. Het gevolg is dat er minder kopers maar ook minder aanbod voor de CO2 markt komt, de verhouding zal grofweg gelijk blijven. Blijft de deal achterwege? Dan bedienen de Britse CO2 gebruikers zich niet meer van ETS en dumpen mogelijk de certificaten op de markt. Dit kan gevolgen hebben voor de CO2 prijs. Bij uitstel van de afscheiding van Groot-Brittannië verandert er niets aan de huidige situatie en blijven de Britse partijen meedoen aan ETS.

Minimumprijs CO2

Uit de onderstaande grafiek blijkt dat de CO2 prijs invloed heeft op de powerprijzen. Een onverwachte grote impact van Brexit kan daarmee ook doorwerken in de powerprijzen. Voor de lange termijn hebben veel landen, waaronder Nederland, een minimumprijs voor CO2 ingesteld. Aangezien de CO2 prijzen de afgelopen tijd hard zijn gestegen, lijkt deze minimumprijs achterhaald.

Inzet Market Stability Reserve

Interessant is om te zien hoeveel credits er volgens de Europese Unie daadwerkelijk zijn gebruikt in 2018. En hoe het Market Stability Reserve (MSR) wordt ingezet bij een grotere dan verwachte daling van de vraag. Voor 2019 zit er bijna 700 Mt in de reserve. Voor 2020 loopt dit naar verwachting op tot 2300 Mt. Op 15 mei wordt bekend gemaakt hoeveel certificaten er het afgelopen jaar in omloop zijn geweest. De certificaten uit het MSR worden alleen vrijgegeven als het aantal certificaten in omloop onder de 400 MT daalt, wat nog lang niet in zicht is.

 

 

 

Disclaimer marktinformatie

 

Op onze PowerBlog

Hans, Frans, Robert, Marina, Jorn, Marijn, Jeroen.....Powerhouse Experts

Vraag hulp van de experts

Ga aan de slag met jouw energie-, duurzaamheids- of digitaliseringsvraagstuk

  • Energie oplossingen
  • Digitale oplossingen
Contacteer ons Vraag om een demo

Schrijf je in voor de Powerhouse nieuwsbrief

Blijft op de hoogte met het laatste energienieuws