NL
Terug naar Powerblog

IEA ziet toekomst zonnig in

Background

Volgens de International Energy Agency (IEA) zal in het realistische scenario de duurzame elektriciteitsopwekking met 50% toenemen in de komende jaren, dit blijkt uit de jaarlijkse outlook afgelopen maandag gepubliceerd over duurzame bronnen. De IEA is opgericht in 1973 door 30 verschillende landen en heeft als doel een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van de energiewereld. De IEA kijkt hierin onder andere naar de opwek van elektriciteit, en hoe deze zich in de komende jaren tot en met 2024 kan ontwikkelen.

 

In 2018 was er 2500 GW aan duurzame bronnen geïnstalleerd, waar dan 1200 GW aan toegevoegd zal worden. De grootste toename zal zichtbaar zijn in China, waar ongeveer 40% van dit vermogen (500 GW) geïnstalleerd zal worden. Europa staat op de tweede plek met 190 GW aan duurzame bronnen dat erbij zal komen.De International Energy Agency (IEA) is opgericht in 1973 door 30 verschillende landen en heeft als doel een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van de energiewereld. Op maandag is de jaarlijkse outlook gepubliceerd over duurzame bronnen. De IEA kijkt hierin onder andere naar de opwek van elektriciteit, en hoe deze zich in de komende jaren tot en met 2024 kan ontwikkelen.

 

De grootste groei zal komen uit PV panelen, waar de verwachting is dat het geïnstalleerde vermogen 2,5 keer gaat toenemen tot 1,2 TW in 2024. Deze enorme groei zal vooral in China plaatsvinden en met name in de grote industriële zonneparken. In Europa komt de groei van vooral van lokale panelen op daken van gebouwen en huizen. In het IEA rapport wordt Nederland als één van de grote groeilanden genoemd, mits het elektriciteitsnetwerk dit aan kan. Ook heeft beleid een grote invloed, zoals hoe wordt omgegaan met de salderingsregelingen voor huishoudens en bedrijven.

Deze ontwikkeling kan de base peak verhouding onder druk zetten; aangezien de elektriciteit alleen opgewekt wordt tijdens de peak uren. Gekeken naar de historische ontwikkeling (vanaf 2016 tot heden) van de base-peak spread zien we dat de dalen in de zomer langzaam wel dieper worden. Natuurlijk is dit erg afhankelijk van hoe zonnig een zomer is, maar ook daarin is de afgelopen jaren een stijgende lijn te zien. De hoge piek in november 2016 was door de lage beschikbaarheid van Belgische kerncentrales met hoge prijzen tot gevolg.

 

Bij de door de IEA gestelde toename van zonnepanelen zou deze verhouding nog verder onder druk kunnen komen, vooral gedurende de zomermaanden. Deze ontwikkeling is niet zichtbaar in de foreward curve, sterker nog de base-peak spread loopt op in de komende jaren, van 7.50 euro per MWh voor 2020 naar 9.90 euro per MWh in 2023. De reden hiervoor ligt in de uitfasering van de centrales in Europa, waardoor er veel baseload productie verdwijnt die niet volledige gecompenseerd wordt door renewables. In plaats van import van elektriciteit uit Duitsland gaan we hoogstwaarschijnlijk juist exporteren. Dit geeft risico voor dagen met weinig wind en zon, en dit wordt op voorhand in geprijsd. Of deze premie terecht is kan bediscussieerd worden.

 

Disclaimer

 

Op onze PowerBlog

Hans, Frans, Robert, Marina, Jorn, Marijn, Jeroen.....Powerhouse Experts

Vraag hulp van de experts

Ga aan de slag met jouw energie-, duurzaamheids- of digitaliseringsvraagstuk

  • Energie oplossingen
  • Digitale oplossingen
Contacteer ons Vraag om een demo

Schrijf je in voor de Powerhouse nieuwsbrief

Blijft op de hoogte met het laatste energienieuws