NL
Terug naar Powerblog

Extreme APX prijzen

Background

Extreme hoge APX (EPEX) prijzen zijn gebleken in de avonduren wegens een aantal ontwikkelingen in de markt. Waar de extremiteit vandaan komt is lastig te benoemen. We gaan hieronder wel in op de bullish ontwikkelingen van de markt.

 

Het eerste bullish argument is de verminderde beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk door een koelwaterprobleem. Veel kern- en kolencentrales zijn namelijk gesitueerd langs grote rivieren. Naarmate de buitentemperatuur, en dus ook de riviertemperatuur, toeneemt, neemt het koelvermogen van het water en daarmee de productiecapaciteit af. Deze extreme onverwachte warme temperaturen komen de APX (EPEX) prijzen niet ten goede.

 

Daarnaast is de windvoorspelling voor de komende dagen ook erg laag. Hierdoor is er te weinig renewable productie ter compensatie van het capaciteitsverlies van de centrales. Een opdrijvende factor voor de APX (EPEX) prijzen.

 

Het derde en laatste bullish argument is dat in de avonden mensen toch meer gaan koelen. De markt krijgt dan weer te maken met het  koelinstallatie effect; een omslagpunt in de voornamelijk inverse relatie tussen temperatuur en consumptie. Met hoge APX (EPEX) prijzen op de normaliter lagere dal uren.

Op onze PowerBlog

Hans, Frans, Robert, Marina, Jorn, Marijn, Jeroen.....Powerhouse Experts

Vraag hulp van de experts

Ga aan de slag met jouw energie-, duurzaamheids- of digitaliseringsvraagstuk

  • Energie oplossingen
  • Digitale oplossingen
Contacteer ons Vraag om een demo

Schrijf je in voor de Powerhouse nieuwsbrief

Blijft op de hoogte met het laatste energienieuws

Volg de energiemarkt op de voet!

Inschrijven Powerhouse nieuwsbrief

Schrijf je in voor het Powerhouse Weekvooruitzicht Energiemarkten