kuitenbijter.

Ons adres Hoogoorddreef 15 Amsterdam

Extreem lage gasprijs: de 5 belangrijkste drivers in 2 minuten

Op dit moment zien we bijna alleen maar zaken die de gasmarkt omlaag drukken. Niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant van de curve. We zien op de hele korte termijn prijzen onder 10,00 €/MWh, maar ook Cal23 staat op dit moment bijzonder laag (17,50 €/MWh).

De vraag is natuurlijk wat het tij kan keren! We leggen het je uit met een analyse van de 5 belangrijkste drivers.

 

 

Olieprijs

Nog steeds is olie richting gevend voor de gasmarkt. Als China en de VS tot een oplossing kunnen komen zou dat een boost voor de afkoelende economie betekenen en een sterkere economie zorgt voor een grotere vraag naar olie en dus hogere prijzen.  Ook is het mogelijk dat OPEC besluit, in samenwerking met Rusland en nog andere kleinere olieproducerende landen (OPEC+), om de olieproductie verder te beperken. Dat is nu al het geval, maar dat blijkt dus nu niet afdoende. De prijs wordt zo laag dat producenten van schalieolie in de VS besluiten te stoppen met produceren omdat het onrendabel is. Met de huidige productie is de VS de grootste producent van olie of in elk geval bijna. Een escalatie van de spanningen in de Straat van Hormuz zou een gewapend conflict betekenen. En dat zorgt voor onzekerheid met hogere olieprijzen tot gevolg.

Kolenprijs

Hiervoor zou de vraag in Azië moeten aantrekken. En dat zien we alleen gebeuren als China en de VS tot een vergelijk komen.

Storages

Om deze omlaag te krijgen is er koud weer nodig. En dat kan nog wel even duren. Maar wanneer er felle kou of langdurige koude periodes zijn in Q4 2019 dan zou dat een flinke hap uit de huidige niveaus van de storages betekenen. Het zal nog steeds lastig worden want de storage niveaus staan nu wel erg hoog en er zitten er al een paar helemaal vol. Dat is ook al weer even geleden dat zich dat voordeed. Toch kan ook een koude winter de prijzen in Q1 2020 omhoog stuwen wat ook een opwaartse impuls kan geven aan de rest van de curve.

LNG

Nog steeds speelt hier het handelsconflict tussen China en de VS de grote rol. Als dit zou kunnen worden opgelost zal de vraag in Azië oplopen en wordt het aantrekkelijker om LNG naar Azië te verschepen. De stroom die nu richting West-Europa gaat droogt dan op en dat zal de prijzen doen stijgen.

CO2 prijs

Als de prijs voor CO2 certificaten veel hoger zou worden dan zorgt dit er voor dat het minder aantrekkelijker wordt om met kolen elektriciteit op te gaan wekken. De vraag naar gas zou dan toenemen wat een prijsopdrijvend effect heeft.

Er zijn op dit moment meer zaken die de prijzen drukken dan die de prijzen hoger zetten. Maar we hebben hier dus ook zaken geschetst die dit zouden kunnen veranderen.