NL
Terug naar Powerblog

De gasontwikkeling naar maart toe

Background

Het lijkt misschien wat vroeg om in januari over maart te beginnen, maar dat is zeker niet het geval in de gasmarkt. Het weer en de storages zijn twee belangrijke factoren, welke van grote invloed kunnen zijn op de gasontwikkelingen.

 

De temperatuur:

Nu is het geen geheim dat het tot nu een warme winter is en als we naar de korte en lange termijn weersverwachtingen kijken zijn de temperaturen boven normaal en zelfs boven het langjarig gemiddelde. Dit werkt hard door in de gasmarkt. Niet is alleen de vraag naar gas laag door de warme winter, maar ook door de opwek van elektriciteit.

 

De storages:

Dan zijn er nog de storages. In een gasjaar worden in de de gasopslagen gevuld en in de winter worden deze weer leeg getrokken. Van gasjaar op gasjaar zit hier een verschil in. De mate waarin het interessant is om de storages te vullen is afhankelijk van prijzen. Er moet voldoende prijsverschil zijn, want er zijn uiteraard kosten verbonden om de storages te vullen en leeg te halen. In de zomer van 2018 was dat verschil erg klein en heeft het tot eind november geduurd voordat de storages op een acceptabel niveau kwamen. Hierdoor werd de markt wat onrustig en veel risico bleef dan ook in de prijzen zitten. Die waren toen erg hoog. Het is echter de hele winter warm gebleven en dat betekende dat de storages nauwelijks zijn aangesproken. En omdat de aanvoer van gas hoog was, zorgde dat voor een fors prijs verschil tussen de afgelopen zomermaanden en deze huidige winter.

Een andere ontwikkeling omtrent de storages is dat in een aantal landen, waaronder Frankrijk, Italiƫ en Belgiƫ, het de bedoeling is dat de storages voor het begin van de winterop een bepaald minimum niveau zitten. Maar nu nog belangrijker, dat storages voor het begin van de zomer, 1 april dus, onder een bepaald maximum niveau zitten. De storages moeten hun gas kwijt aan de markt, maar nu willen partijen echter hun gas nog niet aan de markt verkopen en wachten op hogere prijzen.

 

De prognose:

Wanneer dit bij elkaar wordt opgeteld dan zal een koude februari betekenen dat veel gas kan worden uitgestroomd en dat werkt prijs dempend. Mocht februari warm blijven, dan zal er een grote druk op maart komen te staan. Over het algemeen genomen blijft de gasprijs fundamenteel onder druk staan.

Disclaimer

Op onze PowerBlog

Hans, Frans, Robert, Marina, Jorn, Marijn, Jeroen.....Powerhouse Experts

Vraag hulp van de experts

Ga aan de slag met jouw energie-, duurzaamheids- of digitaliseringsvraagstuk

  • Energie oplossingen
  • Digitale oplossingen
Contacteer ons Vraag om een demo

Schrijf je in voor de Powerhouse nieuwsbrief

Blijft op de hoogte met het laatste energienieuws